-
Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.
Masné krámy byly původně drobné obchůdky, kde se prodávalo maso. V minulosti bychom je našli v každém českém a moravském městě nebo městečku.
-
Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké
Zlatavé hrudky na povrchu křupnou, uvnitř jsou měkounké. Rohlíky zrecyklujete a ještě nahradí mouku. Tím, že už jsou upečené, dají sušenkovým hrudkám úplně jinou chuť.
-
Pendrek pouťový
Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.
-
Mrkvové dortíky
Mrkev těsto dosladí a zvláční.
-
Sýrovo kedlubnové karbanátky
Když začnou dozrávat první kedlubny, jsou tak šťavnaté a voňavé, že se do nich člověk radostně zakousne. Je ale spousta možností, jak je dál využít.
-
Vepřová krkovice podle paní nadlesní
Sušené houby a tymián - to je skvělá kombinace. Obojí báječně rozvoní plátky krkovice a určitě si pochutnáte.
-
Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové
Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
-
Kuřecí karí s mangem
Mango můžete použít syrové nebo kompotované.
-
Dresink z medu a celozrnné hořčice
Na cestách a po návštěvách se pokaždé dozvídám nové recepty. Naposledy jsem byla svědkem přímo přípravy salátového dresinku, který si chystal kuchař ze Skotska Alan Gatt.
-
Fazole jsou zdravá luštěnina, která nabízí v kuchyni mnoho variant využití. Zkuste je udělat pečené
Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun.
-
Hluchavkové mléko proti kašli
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které mají sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
-
Banánové lívance
Zdravá rychlovka.
-
Bramborový salát s ředkvičkami a sýrem feta
Ředkvičky patří k jarní zelenině, která se dá použít prakticky ke každému jídlu! Chutnají i v salátu z brambor a sýra feta!
-
Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
-
Pizza s olivami
A pod těmi olivami bude sýr a šunka.
-
Ochucené těstíčko na smažení
Ať si vybereme vepřovou panenku, krkovici, kuřecí prsa, nebo rybí filety, vždycky nám nejvíce chutnají smažené. Na osmažení je u nás nejoblíbenější trojobal.
-
Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
-
Květáková polévka
Nezapomeňte na muškátový květ!
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.