-
Vanillekipferl - vanilkové rohlíčky z druhé poloviny 19. století
Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.
-
Kakaové linecké s krémem
Množství stačí na dva plechy a tvary volte svého vkusu a zásoby formiček.
-
Masové kuličky s růžičkovou kapustou v rajské omáčce
Z mletého masa se asi nejsnáze udělá domácí sekaná – maso ochutíme a vcelku upečeme. U nás jsou ale mnohem oblíbenější masové kuličky.
-
Pečivo z lineckého těsta podle kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
V receptech našich babiček se budeme věnovat cukroví. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření začnou lineckým těstem a k receptu přidají i něco historických souvislostí.
-
Škvarková pomazánka
Než se pustíme do sladkého pečení, tak něco slaného…
-
Těsto na další tři druhy cukroví
Těsto na více druhů cukroví, to je báječný nápad, jak ušetřit čas, a za jedno odpoledne napéct pět druhů vánočního cukroví, každý jiný.
-
Nepečené karamelky s čokoládou a malinami podle Josefa Maršálka se jen rozplývají a nelepí na zuby
Žádné sisinky. Tyhle karamelky nádherně křupou, v ústech se rozsýpají a nelepí se na zuby. Když do nich kousnete, malinová chuť proniká do čokolády. Dokonalé!
-
Historické vánoční cukroví mělo díky koření i zahřát. Překvapí ale i chutí a nápaditostí
Vánoční cukroví (od slova cukr) má nedlouhou historii. Až ve druhé polovině 18. století se totiž jedna odrůda řepy začala zušlechťovat a pěstovat pro cukr.
-
Nápoj na způsob likéru podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Už v dobách našich babiček se na trzích prodávalo exotické ovoce a trhy se konaly i na svatého Mikuláše. Nejen to připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
-
Kapr v mandlích
Třeba malá inspirace pro vánoční stůl…
-
Těsto na pět druhů cukroví
Taky před svátečním pečením hledáte a sháníte, co všechno vám ještě chybí dokoupit? Možná vám letos pomůžeme.
-
Linecké koláčky vídeňské. Vypadají i chutnají náramně
Recept pochází z rakouské kuchyně. Jejich linecké je téměř totožné s tím, které pečeme u nás.
-
Mikulášský věnec
Nejen Mikuláš, čert a anděl chodili v dobách našich babiček na mikulášské obchůzky. Jak vypadali ti ostatní a jak se peče mikulášský věnec?
-
Medovník
Pracné, časově náročné – ale ta chuť!
-
Hrachová polévka s uzeným
Vždycky když slyším Erbenovu báseň Štědrý den, dostanu chuť na hrachovou polévku. A protože máme to správné roční období, můžeme si hrachovku klidně dát také!
-
Vepřová kotleta patří mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji tentokrát na jablkách a cibuli
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším.
-
Srdíčka svaté Barbory
Svátek Barborek se v našem povědomí dochoval dodnes, ale obchůzky Barborek téměř zanikly. Stejně tak jako odhalování čarodějnic třešňovou větvičkou.
-
Tofu s bílou ředkví
I bez masa se dá vařit…
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.