1998–2008: Nudná nultá léta

16. říjen 2018

Český stát se stal součástí spojené Evropy. Nastupující éra internetu a globalizace ukázala svou odvrácenou tvář mezinárodního terorismu.

12. března 1999 Česká republika spolu s Maďarskem a Polskem vstoupila do NATO.

S platností od 1. ledna 2000 se Česká republika rozdělila na 14 samosprávných krajů v čele s krajskými hejtmany.

Koncem září 2000 proběhlo v Praze zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky doprovázené protestními pochody a řáděním profesionálních demonstrantů z různých zemí celého světa.

11. září 2001 ve Spojených státech provedli členové islamistické organizace al-Káida sérii teroristických útoků pomocí unesených letadel na komerčních linkách. Dvě letadla zničila věže Světového obchodního centra v New Yorku, třetí dopadlo na budovu Pentagonu, čtvrté mělo zřejmě zasáhnout Bílý dům nebo Kapitol, avšak zřítilo se po souboji mezi pasažéry a teroristy u města Shanksville ve státu Pensylvánie. Při útocích zemřely celkem přibližně tři tisíce civilistů. Spojené státy v odpověď na útoky vyhlásily „válku proti terorismu“.

1. května 2004 se Evropská unie rozšířila o deset nových států: Česko, Estonsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

22. prosince 2004 se vrátil do civilu poslední absolvent základní vojenské služby. Po 223 letech povinné vojenské služby v českých zemích se nyní Armáda České republiky skládá výhradně z vojáků z povolání.

V únoru 2005 debutovala sopranistka Kateřina Kněžíková jako Zerlina v Mozartově opeře Don Giovanni na scéně Národního divadla.

7. července 2005 v Londýně provedli muslimští teroristé sérii sebevražedných bombových útoků v metru a autobusu. 52 oběti přitom zahynuly a další stovky byly zraněny.

23. července 2005 během tří sebevražedných teroristických útoků v egyptském turistickém letovisku Šarm aš-Šajch nejméně 88 lidí zemřelo a přes 200 lidí jich bylo zraněno.

30. července 2005 Česká policie rozehnala účastníky technoparty CzechTek, konající se na louce u obce Mlýnec na Tachovsku. Při zásahu byly na obou stranách zraněny desítky lidí. Necitlivě provedená policejní akce se stala terčem celostátní kritiky, krajina zničená technaři však vadila jen místním.

25. listopadu 2005 organizace UNESCO prohlásila Slovácký verbuňk za Mistrovské dílo ústního a nemateriálního dědictví lidstva

30. září 2006 se topmodelka Taťána Kuchařová jako první Češka stala Miss World.

V červenci 2007 krize trhu s hypotékami ve Spojených státech, zaviněná chamtivostí a rizikovými úvěry, způsobila propad celé burzy. Krize se z USA rychle přelila do celého světa a zapříčinila jednu z největších globálních finančních krizí v historii.

21. prosince 2007 se Česká republika spolu s dalšími státy stala součástí Schengenského prostoru. Díky tomu můžeme cestovat již 26 evropskými zeměmi bez hraničních kontrol.

3. dubna 2008 se na summitu NATO v Bukurešti zástupci Spojených států dohodli s českou vládou na výstavbě radaru v Brdech, který se měl společně s raketami umístěnými v Polsku stát součástí americké protiraketové základny v Evropě.

Spustit audio