Zrzohlávka rudozobá

30. září 2011
Vědecké zařazení Vrubozobí (kachny, husy)

Na našem území patří zrzohlávka mezi občas hnízdící a nehojně protahující druhy. Podle dochovaných údajů zrzohlávky v druhé polovině 19. století úplně vymizela z Čech, ale zůstala zachována tradiční hnízdiště na jižní Moravě u Lednice.

Po 2. světové válce se začaly počtzy lednické populace zvyšovat a zrzohlávka se šířila i do okolních oblastí. V 50. letech zrzohlávka zahnízdila i Českobudějovicku a později i na Třeboňsku.

Vzhledem k tomu, že na území celé Evropy hnízdí asi 8-12 tisíc párů, je zrzohlávka považována za ohrožený druh. Na našem území byla pro její ochranu vyhlášena ptačí oblast, která je důležitá jako zastávka zrzohlávek. Jsou to Lednické rybníky, kde se během léta shromažďuje a pelichá více než 350 těchto ptáků. Pokud byste chtěli vidět tuto krásnou kachnu v přírodě a nespokojíte se pouze s návštěvou zoologické zahrady, navštivte rozhodně během jara Lednické rybníky.

Základní údaje

Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina) rozhodně nezapře své jméno. Ve svatebním šatě má kačer rezavě červenou hlavu s krátkou chocholkou a vysokým čelem. Stejně zbarvený krk, karmínový zobák a červené nohy. Hlas kačera připomíná volání poláka velkého.

autor: Pavel Pelz