Sýkora modřinka (VIDEO)

Sýkora modřinka
0:00
/
0:00

O sýkoře modřince lze bez nadsázky říci, že patří mezi naše nejznámější a také nejhojnější ptáky. Zcela určitě modřinku znají všichni ti, kteří v zimě pozorují ptáky na krmítku, neboť spolu se sýkorami koňadrami patří modřinky k jejich nejčastějším návštěvníkům.

Modřinky krmítka milují a často od nich zahánějí i větší a silnější ptáky. Ač na první pohled vypadají velice něžně, jsou značně agresivní a nebojácné a ornitologové dobře vědí, jak bolestivé a silné je štípnutí drobným sýkorčím zobáčkem do ruky při kroužkování.

Určit modřinku, ať již dalekohledem, nebo pouhým okem, je snadné. Je to naše jediná sýkora s modrým zabarvením, které je nápadné zejména na blankytně modrém temeni hlavy. Modrý nádech ocasu a křídel pak kontrastuje se sírově žlutou hrudí. Poznat modřinku podle hlasu je však již obtížnější, a tak se pozorně zaposlouchejte do naší nahrávky. Slyšíme na ní jak vlastní zpěv, což je jakýsi opakovaný trylek, tak i drsnější, méně libozvučné hlasy.

0:00
/
0:00

Sýkora modřinka je původně lesním ptákem hnízdícím v dutinách stromů. Dnešní kulturní krajině se však dokázala velmi dobře přizpůsobit a setkáme se s ní prakticky všude, kde se vyskytují nějaké stromy s dutinami. Běžná je i v parcích a zahradách, kde bývá docela početná. Modřinka patří k těm dutinovým ptákům, kteří ochotně hnízdí v ptačích budkách a spolu s koňadrou patří k typickým budkovým druhům. Chceme-li však, aby modřinka v budce úspěšně vyhnízdila, musíme dbát na to, aby vletový otvor budky neměl v průměru více než tři centimetry. Jen tak totiž zabráníme tomu, aby hnízdící modřinku nevyhnal z budky silnější vrabec nebo špaček.

Nejtěžším obdobím roku je pro modřinky zima. V tomto období se rodiny modřinek sdružují s ostatními druhy sýkor, ale i s brhlíky, šoupálky a jinými druhy ptáků do větších či menších hejnek a společnými silami pátrají po zdrojích potravy a varují se před predátory. Většina modřinek se v zimě potuluje v okruhu několika desítek kilometrů od hnízdiště, někteří jedinci se však vydávají i na delší cesty. Jsou to většinou tohoroční ptáci, kteří někdy zaletí až do Jugoslávie, severní Itálie nebo jižní Francie. K nám naopak přiletují zimovat ptáci ze severnějších oblastí a může se stát, že na vašem krmítku hoduje modřinka z Polska nebo třeba až odněkud od Moskvy.

Základní údaje

Sýkora modřinka (Parus caeruleus). Drobná sýkorka (podstatně menší než vrabec) s nápadnou azurově modrou čepičkou, modrými křídly a ocasem. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích, v alejích podél cest, v parcích, sadech a zahradách. Hnízdí dvakrát ročně, první hnízdění začíná v dubnu. Hnízdo je v dutinách; v sezení na vajíčkách a krmení až deseti mláďat se střídají oba rodiče. Živí se hmyzem, na podzim i bobulemi a v zimě olejnatými semeny. Je stálá a přelétavá (podniká mimohnízdní potulky do 50 km); mladí ptáci odlétají do jižní a západní Evropy. Na zimu k nám přilétají modřinky ze severovýchodu.

Video: MOS, Adolf Goebel