Mario Verandi

Mario Verandi se narodil v roce 1960 v Buenos Aires. Svá hudební studia začal na hudební fakultě Národní univerzity Rosario v Buenos Aires, hrál na klavír a klávesové nástroje v popových, folkových, tangových a experimentálních ansámblech.

V roce 1986 odešel do Barcelony, kde studoval elektroakustickou hudbu ve studiích Phonos. V roce 1991 pak přesídlil do Londýna, a absolvoval postgraduální studium elektroakustické kompozice na University of Birmingham (UK). Prestižní stipendium DAAD ho v roce 2000 přivedlo do Berlína, kde žije dodnes.

Hlavním zájmem Maria Verandiho je práce s novými technologiemi a jejich aplikace v prozkoumávání zvuku a posouvání hranic zvukové percepce a významů. Svou hudební estetiku buduje zejména na tradici konkrétní hudby a soundscape, obě však rozvíjí zcela svébytným způsobem nejen v oblasti autonomních kompozic, ale rovněž v přesazích s audiovizuálními instalacemi, živými performance a radioartem.

Dlouhotrvající zájem o mezioborové přesahy jej přivedli ke spolupráci s řadou dalších současných umělců ze světa tance, divadla, filmu i rozhlasu, mj. Catherine Ferguson, Helge Musial, Grazyna Kania, Harun Farocki, Corinna Rosteck, Pelado, či Igor a Svetlana Kopystianski.

Mario Verandi absolvoval řadu rezidenčních pobytů, realizoval objednávky kompozic pro BBC, DAAD, Deutschland Radio Berlin, Sender Freies Berlin, WDR, ZKM Kalrsruhe ad.

www.marioverandi.de

Sledujte nás

Další osobnosti