Armeno Alberts

Armeno ALberts (1959) studoval hru na klavír na konzervatoři v Arnhemu, skladbu u Waltera Hekstera a elektronickou hudbu na Institute for Sonology v Utrechtu. Od roku 1980 vyučuje v CEM-Studio (Centrum elektronické hudby) a jako organizátor festivalu se účastnil „European Minimal Music Project“ a různých dalších festivalů v Evropě a Brazílii. V roce 1999 se stal uměleckým ředitelem CEM.

V poslechdních 15 letech spolupracuje s různými výtvarnými umělci na vývoji instalací a soch zaměřených na kominace hudebních a vizuálních prvků. V vzniklých kolektivních dílech se Alberts snaží spojovat dvě tak odlišné umělecké formy, hudbu a vizuální umění a přetavit je v něco nového. Elektronika hraje v těchto projektech důležitou roli. Jeho nejznámějšími projekty jsou „The Cage“ a „The Plagues“ - vizuální koncerty s vlastnoručně vyrobenými nástroji. Alberts vytvořil slavný soubor elektronických hudebních soch pro děti „Klankspeeltuin“ (zvuková zahrada), který je součástí koncertního sálu Muziekgebouw v Amsterdamu. Kromě toho se Alberts specializuje na nazávislou tzv. tape music, jako například akusmatické, radiofonické kompozice a soundscape generované v reálném čase.

Jako hudebník hraje Albers na gamelan v souboru Gending zaměřeném na soudobou hudbu. V letech 1998/1999 obsolvoval turné po Evropě s belgickým souborem Champs d'action. 

Působil také jako dramaturg a producent v oddělení pro soudobou hudbu ve VPRO ( nizozemském veřejnoprávním rozhlase). V roce 1998 získal „Zilveren Reis Microfoon“, nejvýznamější cena za rozhlasovou tvorbu v Nizozemí. Za jeho radiofonické dílo „Zwanenzang op de Westerschelde“  získal (společně s Phonsem Bakxem) v roce  2003 první cenu v Phonurgia Nova . 

https://soundcloud.com/armeno-alberts

-------

Armeno Alberts was born in 1959 in Deventer, Holland. He studied piano at the Conservatory at Arnhem, composition with Walter Hekster and electronic music at the Institute for Sonology at Utrecht. He has taught at the Cem-Studio Studio (Centre for Electronic Music) since 1980 and participated as festival organiser in the "European Minimal Music Project" and diverse festivals in Europe and Brazil. In 1999 he became artistic director of CEM.

He has been working for the last 15 years with various visual artists on the development of installations and sculptures with a combined musical and visual starting point. In this collective work, Alberts tries to combine the two so different art forms music and visual art and melt it into something new. Electronics play an important role in these projects.  His most known projects are "the Cage" and “The Plagues”, both visual concerts with self-made instruments. Alberts was the inventor of the famous 'Klankspeeltuin', a setting of electronic musicsculptures for children. This Klankspeeltuin (soundgarden) is part of the Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Besides, Alberts specialised himself in autonomous tape music, such as acousmatic works, radiofonic works and in real time generated soundscapes.

As a musician Alberts plays gamelan in the ensemble Gending (specialised in contemporary music). In 1998/1999 Alberts toured through Europe with the Belgian ensemble Champs d'action.

He is also working as program maker / producer), for the department of contemporary music at the VPRO Radio (a Dutch National Radio broadcaster). In 1998 he won the "Zilveren Reis Microfoon", the most important price in the Netherlands for radio programming. For his radiophonic work "Zwanenzang op de Westerschelde" Alberts won (together with Phons Bakx) the first price in the Phonurgia Nova Radiofonic composition concourse 2003.

Sledujte nás

Další osobnosti