Lžičák pestrý

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Lžičák pestrý - samec
0:00
/
0:00

Jednoslabičný hluboký hlas této zajímavé kachny měl možnost zaslechnout jen málokdo. Lžičák pestrý totiž patří v současné době mezi naše nejvzácnější vodní ptáky.

0:00
/
0:00

Rozeznat lžičáka pestrého od jiných kachen není nijak složité. Kačer je strakatý s tmavězelenou hlavou, svítivě bílou hrudí a červenohnědými boky. Samice je tak jako u jiných druhů kachen zbarvená nenápadně. Na velkou vzdálenost rozeznáme znak, který dal této kachně jméno, tedy nápadný, mohutně lžícovitě rozšířený zobák.

Častěji se se lžičákem pestrým můžeme setkat v období tahu. Na vhodných lokalitách je možné pozorovat i několik desítek jedinců sbírajících potravu svým typickým způsobem.

Lžičáci čvachtají širokým zobákem v bahně a filtrují tak drobné bezobratlé a rostlinné částice, které se jim zachycují na jemných lamelách na okraji zobáku. Často přitom plavou v kruhu a pohybují hlavou rychle ze strany na stranu. Tímto způsobem víří vodu i bahno, které se tak spolu s potravou dostává k hladině. Někdy takto spolupracuje více jedinců.

Základní údaje

Lžičák pestrý (Anas clypeata) je velká plovavá kachna. Hnízdí na ostrůvcích v třtině a ostřicových porostech poblíž vody. V květnu až v červnu snáší samice 8-12 zelenošedých vajec o velikosti 48-58 x 35-39 mm. Jejich inkubační doba trvá přibližně 22 - 25 dní. O mláďata pečuje pouze samice. Hnízdí v severních oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Je převážně tažný, na zimu se hromadně stahuje do západní a jižní Evropy, střední Afriky, jižní Asie a Střední Ameriky.