Hohol severní

3. říjen 2011
Vědecké zařazení Vrubozobí (kachny, husy)

Pro hohola severního, jedné z našich vzácnějších kachen, je typický mechanicky vznikající zvuk, který vyluzují jeho letky při letu. Právě tento typický svistot nás často na letícího hohola upozorní.

Skutečné hlasy hoholů jsou velice tiché a nenápadné. Hlas kačera hohola ve vrcholné fázi toku byl natáčen jen na malou vzdálenost.

Až do 60. let minulého století jsme se s hoholem severním potkávali na našich stojatých i tekoucích vodách pouze v období tahu a v zimě. Když v roce 1960 prohlížel ornitolog Zdeněk Mácha Fráterské rybníky u Třeboně, k překvapení svému i ostatních kolegů zjistil, že na rybnících hoholi severní hnízdí. Postupně bylo lokalizováno 6 rodin, v roce 1965 to bylo již 20 rodin a v dalších letech populace stále narůstala až na více než 100 párů. Tak vznikla jihočeská populace hoholů severních, ve své době nejjižnější v Evropě. Dnes sídlí hoholi i na Českobudějovických rybnících, v Poodří a ojediněle i v dalších lokalitách

Hoholi hnízdí téměř výhradně v dutinách starých stromů. Toho využili ornitologové a začali na hrázích jihočeských rybníků zavěšovat velké budky, které hoholi rádi obsazovali a úspěšně v nich hnízdili.V 80. letech minulého století, tj. asi po dvaceti letech od vzniku jihočeské populace, začalo hoholů náhle ubývat. Na vině byly jednak otravy botulotoxinem, významnou roli sehrál i jeden s predátorů – místní kuny se totiž naučily nacházet hoholí budky rozvěšené na hrázích rybníků a systematicky hnízda hoholů plenily. Došlo to nakonec tak daleko, že ornitologové pracně navěšené budky sundávaly. Pravděpodobnost nalezení hoholího hnízda v přirozené dutině je přece jenom menší.

Dutiny, ve kterých hoholi hnízdí, bývají většinou vysoko nad zemí, nejčastěji kolem 10 metrů. Jedním z nejpůsobivějších pozorování je pak sledovat, jak malá hoholí kachňátka vyskakují z dutiny a volným pádem se snášejí k zemi, odkud je matka odvádí k vodě. Díky konstrukci ptačího těla však mláďata tento hrozivý pád přežívají bez úhony.

Pokud nežijete v jižních Čechách, můžete se s hoholi severními setkat především v zimě, kdy zimují na nezamrzlých vodách na mnoha místech po celé republice, třeba i v Praze.

Základní údaje

Hohol severní (Bucephala clangula) je středně velká potápivá kachna. Dorůstá 40 - 48 cm, váží 600 - 1300 g a v rozpětí křídel měří kolem 77 - 83 cm. Hoholové jsou poměrně snadno rozpoznatelní podle zvláštního tvaru hlavy. Samec má tmavou hlavu s jasně zelenavým odstínem, výraznou bílou skvrnu na obličeji, tmavý zobák, černý hřbet a ocas, příčné černobílé pruhování na bocích, světlé břicho, hruď a hrdlo a oranžové končetiny. Samice jsou celé hnědé a mají černožlutě zbarvený zobák. Největší složku jeho potravy tvoří korýši, vodní hmyz, měkkýši a drobné rybky, občas požírá i jikry a vodní rostliny.

autor: Pavel Pelz