Cvrčilka zelená

30. září 2011
Vědecké zařazení Pěvci

Cvrčilka zelená je drobný, šedozelený pták z řádu pěvců. Ještě v polovině minulého století se tento pták nazýval rákosník zelený, teprve později se ujal velice výstižný název cvrčilka. Jeho hlas totiž velice připomíná hmyzí cvrčení.

Cvrčilky zelené tráví většinu života nízko v husté vegetaci, samečkové se zdržují poněkud výše. Při zpěvu totiž vysedávají na vyšších suchých rostlinách. Hlavním obdobím jejich zpěvní aktivity je květen až červenec. Jejich zpěv můžeme slyšet v průběhu celého dne, nejvíce však vyniká ve večerních a nočních hodinách.

Kromě cvrčilky zelené u nás žijí ještě další dva druhy cvrčilek. Tou první je cvrčilka říční.

A poslední cvrčilkou je cvrčilka slavíková.

Základní údaje
Cvrčilka zelená (Locustella naevia) je malým druhem pěvce z čeledi cvrčilkovitých . Je menší než vrabec. Dorůstá délky 12–14 cm, v rozpětí křídel měří 15–19 cm a váží 14–20 g. Svrchu je olivově hnědá s podélným tmavým skvrněním, spodní část těla těla má žlutavě bílou a končetiny růžové. Spodní strana dlouhého zaobleného ocasu je tmavě skvrnitá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Žije skrytě na vlhkých loukách, rašeliništích a v bažinách s hustým bylinným patrem a alespoň několika keři nebo mladými stromy. Živí se hlavně hmyzem, ale požírá i jiné bezobratlé, včetně pavouků.

autor: Pavel Pelz