Vlčí špic

21. září 2010

Špicové patří k nejstarším formám domácího psa, podobní psi existovali již několik set let před naším letopočtem, jak o tom svědčí četná vyobrazení z antických dob. Jsou na nich psi s typickými znaky špice: špičatým čenichem, nad hřbet zatočeným ocasem, se vzpřímenýma ušima. Někteří autoři dokonce tvrdí, že už kosterní nálezy psa bažinného z paleolitu vykazují typické znaky špicovitých psů. V Německu a vůbec na území střední Evropy špicové podobní dnešním žili již ve středověku, nicméně s registrovaným chovem se začalo tak jako u většiny ostatních plemen až koncem 19. století.

Popis: Pes s nápadně bohatou odstávající srstí. Hlava středně velká, klínovitého, "liščího" tvaru. Malé, špičaté, vysoko nasazené uši blízko u sebe. Oči středně velké, mírně zešikmené. Tělo co možná nejkratší, čtvercové, s širokou zádí a klenutým hrudníkem. Končetiny středně dlouhé, rovné, s malými tlapkami. Ocas vysoko nasazený, nesený zatočený přes hřbet. Srst dlouhá, rovná, odstávající krycí srst, krátká a měkká podsada. Celé tělo kromě hlavy, uší, přední strany končetin a tlap je pokryto dlouhou a bohatou srstí. Kolem krku bohatý límec. Srst na ocase je rovněž nápadně dlouhá. Zbarvení: vlčí špic má barvu vlkošedou.

Charakteristika: Velmi živý a pozorný pes s vrozenou nedůvěřivostí vůči cizím. Neujde mu sebemenší šramot, který ihned ohlašuje štěkotem. Velmi vázaný na majitele. Nemá tulácké sklony ani příliš vyvinutý lovecký pud. To vše z něj činí jednoho z nejlepších hlídačů. Kromě toho je energický a inteligentní, snadno se vychovává a cvičí. Odolný, robustní, dlouhověký.

Využití: Po dlouhá staletí byl využíván především jako hlídač a průvodce člověka. Zároveň také byl a je dobrým společníkem do jakéhokoli prostředí.

Výskyt: Dnes se s ním setkáváme častěji než s velkými špici, i když vysloveně běžný není.

Zvláštní nároky: Při držení v bytě je nutno důsledně tlumit sklon ke štěkavosti. Bohatá srst vyžaduje pravidelnou údržbu, zvláště v období línání, jinak cca jednou týdně.

Možná záměna: Vlčí špic se podobá eurasierovi vlkošedé barvy, který však má méně srsti a je vyšší.

pes i fena: 49 cm +/- 6 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková