Vipet

21. září 2010
Kategorie Chrti

Mladší příbuzný grejhounda, který vznikl jeho křížením s teriéry v polovině 19. století. Cílem bylo získat menšího, obratnějšího a méně náročného psa, jehož by bylo možné použít pro sportovní chytání králíků na uzavřené závodní dráze - oblíbený sport nižších vrstev.

Popis: Středně velký, velmi elegantní a harmonicky stavěný hladkosrstý chrt. Hlava dlouhá, suchá, směrem k čenichu se zužující, s mírně naznačeným stopem. Oči oválné, živého výrazu. Uši složené dozadu, tvaru růžového lístku, malé a jemné. Krk dlouhý, svalnatý, elegantně klenutý. Končetiny rovné, přední fronta není příliš široká. Tělo s velmi hlubokým hrudníkem, delším, pevným a širokým hřbetem, s klenutými, mohutně osvalenými bedry. Ocas dlouhý, lehce prohnutý, nikdy nenesený nad úrovní hřbetu. Srst krátká, jemná, přiléhající. Zbarvení jakékoliv včetně kombinací.

Charakteristika: Tento pes mimořádně ušlechtilého zjevu se ve srovnání s většinou ostatních chrtů vyznačuje otevřenější a přátelštější povahou. Bývá veselý, hravý a mazlivý, snadno se přizpůsobí každému vhodnému prostředí. S jeho výchovou nebývají problémy, poměrně ochotně s podrobuje i výcviku.

Zvláštní nároky: Potřebuje hodně kratšího, ale intenzivního pohybu, nejlépe na dostihové dráze. Uplatnit se může i při agility. Musí být ubytován uvnitř.

Užití: Dříve i dnes sportovní dostihový pes, zároveň však i velmi příjemný a oproti větším chrtům poměrně nenáročný společník.

Výskyt: U nás patří k nejčastěji chovaným chrtům, také na dostizích se s ním setkáváme velmi často.

Možná záměna: S italským chrtíkem, který však je nejen menší, ale také výrazně křehčí a jemnější.

pes: cca 12 - 13 kg, 47 - 51 cm
fena: Cca 12 - 13 kg, 44 - 47 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.