Velký vendéský hrubosrstý baset / Grand Basset Griffon Vendéen

21. září 2010

Původem patří k nejstarším formám evropských honičů, je keltského původu. Nízkonozí baseti byli poprvé cíleně chovatelsky podchyceni v 90. letech 19. století hrabětem Christianem d´Elve z kraje Vendée na západě Francie. Do dvou velikostních rázů se rozdělili až ve 20. století.

Popis: Středně velký hrubosrstý pes obdélníkového tělesného rámce. Hlava úměrné velikosti, s protáhlým čenichem a velkým vousem. Oči velké, inteligentní, s nápadným obočím, které však nezakrývá oči. Uši zavěšené, dlouhé (dosahující ke špičce nosu), úzké, jemné a dlouze osrstěné, nasazené pod linii očí. Tělo s delším, širokým, rovným nebo mírně klenutým hřbetem a nepříliš širokým, spíše hlubším hrudníkem. Končetiny silné, svalnaté, s velkými tlapami, u malého výrazně zkrácené. Ocas nepříliš dlouhý, vysoko nasazený, u kořene silný a postupně se zužující, šavlovitě nesený. Srst drsná, hustá, ne příliš dlouhá, nesmí být hedvábná ani vlněná. Zbarvení černé s bílým stříkáním (černý bělouš); černé s pálením; černé s pískovými znaky; plavé s bílým stříkáním (oranžový bělouš); plavé s černým sedlem a bílým stříkáním (trikolor); plavé s uhlováním (černé konce chlupů); pískové s uhlováním a bílým stříkáním; pískové s uhlováním.

Charakteristika: Robustní, otužilý a nenáročný pes. Velmi milý, přátelský a pozorný. I když je sebevědomý a nezávislý, přece jen je méně tvrdohlavý ne anglický baset. Pánovi a jeho rodině mimořádně oddaný.

Zvláštní nároky: V důsledku velmi výrazné lovecké náruživosti a touhy sledovat stopu lze předpokládat problémy s přivoláním. Ozývá se velmi hlubokým zvučným hlasem, což může při držení v bytě působit problémy. Srst se zlehka trimuje.

Užití: Lovecký pes, užívaný převážně k lovu králíků (malý) či zajíců a divočáků (velký). Dnes častěji držen jen jako společník.

Výskyt: Nejběžnější z francouzských basetů, chovaný, i když ne hojně, po celé Evropě i v USA. Oba typy vendéských basetů jsou chovány, i když nikoli ve velkých počtech, i u nás.

Možná záměna: Malý s velmi vzácnou hrubosrstou varietou švýcarského bernského nízkonohého honiče, který je o něco menší a subtilnější.

pes: cca od 18 kg, 40 - 44 cm
fena: cca od 18 kg, 39 - 43 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková