Ve Dvoře Králové jsou dvě (staro)nové gorilí samice

3. říjen 2006

Tadao se konečně dočkal. Deset měsíců poté, co do pražské zoo odešla jeho dlouholetá družka Kamba, se k němu na konci září vrátily dvě gorilí samice až z dalekého Londýna.

Obě dámy za sebou mají dost pestrou minulost. Pocházejí z přímého odchytu v kamerunské přírodě v roce 1972, kdy také byly dovezeny k nám. Bohužel v té době ještě nebyl v Dvoře Králové postavený odpovídající pavilon lidoopů, a tak byla celá skupina dovezených gorilích mláďat dočasně umístěna do Zoo v polské Vroclavi.

Do Zoo ve Dvoře se vrátily až po dvanácti letech 25. dubna 1984. Tehdy přijela celá rodina dospívajících goril v čele se samcem Tadaem. Samice se jmenovaly Messy, Minouche a Sabina. Sabina bohužel dorazila ve velmi špatné zdravotním stavu a za dva měsíce uhynula.

Příjezd samic do Zoo Dvůr Králové

Protože se nepovedlo ve skupině s Faraem odchovat během patnácti let ani jedno mládě, v roce 2000 odešly Messy a Minouche k jinému chovnému samci do Londýna. Prodělaly půlroční karanténu, ale než se mohly s novým partnerem seznámit, uhynul.

Dostaly tedy nového vůdce rodiny, který se však také neosvědčil. Nejspíš proto, že vyrůstal se šimpanzem a od něj odkoukal chování, které mělo s gorilím pramálo společného.

Po šesti letech se Messy a Minouche vracejí zpět domů. Zde na ně čeká jejich partner z mládí, Tadao. Ten je ve Dvoře po odchodu Kamby do Prahy sám a na obě partnerky se určitě těší. Všichni věří, že to bude šťastné shledání a že se podaří skupinu opět spojit.

Po příjezdu procházejí samice klasickou krátkou karanténou, při které se provádí rozbor trusu, hlavně kvůli parazitům. Pokud bude vše v pořádku (tedy jakmile přijdou negativní výsledky), dojde k jejich shledání s Tadaem.

Jedna ze samic je stále ještě v plné síle a mohla by mít přes vysoký věk sama mládě. Druhá samice byla před nedávnem operována, stále ještě dobírá antibiotika. Obě dvě berou podpůrné léky; ošetřovatelé jim je dávají několikrát za den, i večer.

Tadao se na ně zatím dívá jak ze sousední ubikace, tak zvenku, kam pořád chodí. Je jasné, že je poznal a jistě se na ně těší. Problémem je extrémní nadváha samic - a to za poslední rok zhubly! Před rokem byly v Londýně zooložka Zoo Dvůr Králové ing. Jeřábková s ředitelkou zoo dr. Holečkovou a když samice viděly, zhrozily se. Tehdy si řekly, že musí zajistit co nejrychlejší návrat goril zpátky do Dvora. Je těžko pochopitelné, jak mohli v tak renomované zoo jako je ta londýnská nechat zvířata tak ztloustnout.

Příjezd samic do Zoo Dvůr Králové

"Tu váhu za každou cenu srazíme", řekla nám ing. Jeřábková. "Nikdy jsem neviděla tak tlusté gorily."

V londýnské skupině se samcem (jenž vyrůstal po šimpanzím boku) byla ještě jedna samice. Mezi všemi zvířaty byly stálé spory, samec je navíc zřejmě nepářil, a to všechno mohlo mít na stav samic negativní vliv.

Při vypouštění byly obě samice klidné, bylo jasné že vědí, kam jdou, že to tam znají. Vzhledem k tomu, že množství nových informací u nich není takové jako u lidí, pamatují si velmi mnoho i z hluboké minulosti.

Jakmile se vypustí k Tadaovi, budou s ním chodit společně ven. Očekává se, že spojení proběhne bez velkých emocí, neboť zvířata se znají dlouho, vlastně od roku 1984. Při dovozu v roce 1972 byli společně jen pár dnů a hned došlo k jejich rozdělení a následnému spojení až po postavění gorilince ve Dvoře Králové.

Příjezd samic do Zoo Dvůr Králové
autor: Martin Smrček
Spustit audio