Odhalení po 15 letech! Podívejte se znovu na gorilí hvězdy Richarda i malou Moju

17. březen 2020

Na přelomu let 2005 a 2006 spustil Český rozhlas trochu jinou reality show Odhalení z pavilonu goril v Zoo Praha. Na vítěze čekalo celých dvanáct melounů. Nyní se můžete exkluzivně podívat na všechny díly první série v maximální kvalitě a na archivních záběrech si připomenout dobu, kdy pozorování zvířat online vůbec nebylo běžné jako dnes.   

Nejprve byli čtyři. On, jeho dvě ženy a dcera. Gorilí samec Richard, samice Shinda a Kijivu a malá samička Moja, která se chystala oslavit své první narozeniny. 

Přibližně měsíc po zahájení projektu byla do této rodiny vpuštěna další gorilí samice Kamba. Všichni jsme s napětím očekávali, jak se jí podaří začlenit mezi ostatní. Příchod Kamby byl velmi dramatický, na všechny útočila a troufla si i na alfa samce Richarda. Situace se však nakonec uklidnila a nové uspořádání gorilí smečky nám přineslo spoustu jedinečného materiálu, na který se nyní můžete podívat. Prosíme, nehlasujte, jedná se o ukončený projekt. 

Projekt Odhalení znamenal exkluzivní, naučně populární vhled do života lidoopů. Lidé mohli detailně sledovat jejich chování prostřednictvím 16 webových kamer v reálném čase na internetových stránkách. V krátkých magazínech, které vysílala Česká televize, bylo shrnuto to nejzajímavější z uplynulých dní. 

Trochu jiná reality show Odhalení získala hlavní cenu v prestižní soutěži Wildscreen, která je považována za obdobu Oscarů pro přírodovědné filmy a projekty. Gorily z pražské zoologické zahrady se staly opravdovými hvězdami.

Panda Award 2006

   

Základní tým Odhalení

Autor a vedoucí projektu: Miroslav Bobek
Redaktor: Martin Smrček
Fotograf a kameraman: Khalil Baalbaki
Marketing a PR: Pavla Schauerová
Produkce: Magdaléna Dittlová, Jana Veselá
Technické zajištění projektu: Jiří Malina, Petr Kudela, David Štindl, David Němec
Scenárista: Tereza Šefrnová
Dramaturg: Radomír Šofr
Režiséři: Petr Kotek, Veronika Stehlíková, Jan Kadeřábek
Hudební dramaturg: Karel Zajíc
Technický specialista a střihač: Petr Slavík
Střihači: Sergej Kondakov, Alexandr Vojta
Grafika: Marek Václavík, Jaroslav Petříček

autor: dw
Spustit audio

Související

Projekt Odhalení