PROJEKT ODHALENÍ SKLÍZÍ ÚSPĚCHY V CIZINĚ

2. prosinec 2008

Pražské gorily dobývají svět: Zatímco v Kamerunu probíhá distribuce knížky gorilích pohádek, v Moskvě se na prestižním knižním veletrhu Non Fiction uskutečnila výstava věnovaná Odhalení. V těchto dnech navíc vychází obrazová publikace s texty v češtině, angličtině a ruštině, která mapuje tři roky tohoto jedinečného projektu.

"Zájem o Odhalení v zahraničí nás těší tím spíš, že dlouhodobě čelíme nepřízni Rady Českého rozhlasu vůči multimediálním projektům," říká ředitel Českého rozhlasu Online Miroslav Bobek. "I když jsme nemohli Odhalení rozvíjet a nezbylo nám, než ho fakticky ukončit, práce a nadšení, které jsme do tohoto projektu vložili, se dál zúročují."

Zatímco ve školách na západě Kamerunu zaujala knížka pohádek právě děti, jimž je ostatně určena, v pralesních oblastech na jihovýchodě ji se stejným zájmem čtou také dospělí. "Zažili jsme večery, kdy otec rodiny při petrolejce pročítal příběh za příběhem," podotýká k tomu redaktorka Českého rozhlasu Leonardo Jana Jirátová.



Laurent Tsiobiandjeuh si při světle petrolejky čte z knížky gorilích pohádek









Jak vysvětluje Ekane Ekane, učitel z Batoke Highschool,"většina Afričanů neví, co jsou to lidoopi, někteří je nikdy neviděli, a český projekt jim umožňuje mít s gorilami opravdový kontakt, vidět je natolik zblízka, až je to zasáhne." O knížku gorilích pohádek, která vyšla v angličtině a francouzštině, už projevily zájem další ochranářské organizace, a tak není vyloučeno, že by mohla pomáhat například i gorilám horským ve známé Virunze.

Žák školy v Malen V. v oblasti tropického deštného lesa Dja

Bezmála na druhém konci světa, v Moskvě, naproti tomu na Odhalení oceňuje tamní veřejnost především humor "trochu jiné reality show". "Pražské gorily tu získávají stále více příznivců," říká ředitelka Českého centra v Moskvě PhDr. Vlasta Smoláková. "Ostatně s návrhem na uspořádání výstavy Odhalení na prestižním veletrhu nás oslovila umělecká rada moskevského Ústředního domu umělců."

Miroslav Bobek s překladatelkou Ninou Falkovskou při prezentaci Odhalení v Moskvě

"Když jsme dokončovali knihu Odhalení - Fenomén, která právě vychází, nečekali jsme, že by do ní mohly přibýt ještě další kapitoly," uzavírá Miroslav Bobek. "Minimálně dvě by tam však už nyní bylo potřeba dopsat."

autor: Petra Hanzelková
Spustit audio