Tibetský španěl

21. září 2010

Plemeno pochází z Tibetu, do moderní podoby se utvářelo ve Velké Británie, proto má nad ní asijská oblast dodnes patronát. Dost možná není blízkým příbuzným lhasy, šicu a tibetského teriéra, neosrstěná čenichová partie spíše hovoří o příbuzenství s tibetskou dogou. Mnohem nápadnější je podobnost s pekinézem, s nímž má společné předky, přičemž tibetský španěl je zřejmě forma vývojově starší, původnější. Jeho předkové bývali uctívanými klášterními psy, ale plnili i úlohu hlídačů. Moderní evropský chov se výrazněji rozvíjí až po 2. světové válce.

Popis: Malý pes se středně dlouhou srstí, mírně obdélníkového formátu. Hlava v poměru k tělu malá, hrdě nesená, lebka středně široká a dlouhá, mírně klenutá, se středně dlouhým, tupým čenichem. Oči výrazné, tmavě hnědé, oválné, zářící, daleko od sebe, ale směřující přímo dopředu. Uši středně velké, zavěšené, poměrně vysoko nasazené, ne zcela přiléhající. Krk kratší, silný, s hřívou. Končetiny - hrudní poněkud zahnuté, pánevní rovné, silné, tlapky zaječí. Tělo obdélníkového formátu, s dobře klenutými žebry a rovným pevným hřbetem. Ocas vysoko nasazený, při pohybu vesele stočený nad hřbetem, bohatě osrstěný. Srst hedvábná, středně dlouhá, poměrně hladce přiléhající, v obličejové partii a na přední straně končetin krátká. Zbarvení povoleny jsou všechny barvy i jejich kombinace.

Charakteristika: Robustní, pohyblivý, vytrvalý a zdravý pes s výborně vyvinutými smysly. Vyniká sebevědomím a bývá poněkud tvrdohlavý. K cizím od přírody nedůvěřivý, ostražitý, svým lidem bezmezně oddaný. Typický příklad "malého velkého psa".

Zvláštní nároky: Tento nenáročný psík vyžaduje jen občasné pročesání srsti a pravidelné vycházky.

Užití: Výborný společník, dobrý neagresivní hlídač.

Výskyt: Nikdy se, na rozdíl od příbuzného pekinéze, masově nerozšířil. U nás však je pravidelně odchováván a na výstavách se s ním setkáváme v poměrně hojných počtech.

Možná záměna: S pekinézem, který má kratší nos i končetiny, bohatší, delší srst a je celkově méně sportovní a pohyblivý.

pes i fena: 4,1 - 6,8 kg, cca 25,4 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.