Tibetská doga / Do-khyi

Patří k nejstarším plemenům světa, bývá považována za předchůdce všech molossoidních i horských psů. S vyobrazeními podobných psů se setkáváme už na reliéfech z doby několik set let před n. l. Jako první Evropan ji popsal Marco Polo ve 13. století. I když se na konci 19. století do Evropy několik jedinců z Tibetu dostalo, systematický chov začal až nedávno, koncem 70. let 20. století.

Popis: Silný, impozantní pes s mohutnou kostrou. Hlava široká, těžká a silná, se čtvercovým koncem čenichu a s výraznými pysky. Středně velké oči i uši, které jsou trojúhelníkové, pokryté krátkou srstí a zavěšené ve výši očí. Tělo silné, svalnaté, s krátkou širokou zádí a hrudníkem dosahujícím až k loktům. Ocas středně dlouhý, stočený nad hřbet. Srst delší a bohatá, zvláště na krku a ramenou. Zbarvení černé či modré, s tříslovými odznaky, nebo bez nich; zlaté od sytě žluté po tmavě červenou, sobolí.

Charakteristika: Velmi klidně až melancholicky působící pes, trochu samotářský, nezávislý, zdánlivě nevšímavý vůči svému okolí. Přesto je výborným hlídačem. Své city nedává příliš najevo, v projevech je umírněný, ale svému pánovi i rodině přesto bezvýhradně oddaný.

Zvláštní nároky: Plemeno vhodné k celoročnímu držení venku, velmi odolné, nenáročné. Nehodí se pro běžný výcvik, nutná je pouze důsledná výchova. Srst postačí jednou za týden pročesat, více péče vyžaduje jen v období línání.

Užití: Spolehlivý samostatný hlídač a ochránce.

Výskyt: Nedávno ještě neznámé plemeno si poměrně rychle získalo na oblibě. Poměrně velký okruh příznivců si nalezlo i u nás, i když zde rozhodně nepatří k běžným plemenům.

Možná záměna: Nepravděpodobná.

pes: od 66 cm
fena: od 61 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.