Thajský ridžbek / thajský ridgeback

21. září 2010

Vzhledem ke značné izolovanosti východního Thajska, odkud thajský ridžbek pochází, o jeho existenci svět dlouho nevěděl. A to přesto, že se má jednat o staré plemeno, o němž lze nalézt zmínky téměř 4 století dozadu. Vzhledem k tomu, že východ Thajska nebyl dostatečně propojen se zbytkem země, natož světa, mohlo se zde vyvinout svébytné plemeno bez příměsi cizí krve. Kynologický svět ho přijal s velkým zájmem a v roce 2004 ho FCI oficiálně uznala.

Popis: Menší střední nápadně pes, jehož nejtypičtějším znakem je tzv. ridge, tj. pruh opačně rostoucí srsti na hřbetě. Čenich je klínovitého tvaru, o něco kratší než mozkovna. Uši jsou vztyčené, střední velikosti, trojúhelníkového tvaru, nasazené po stranách lebky, nakloněné kupředu. Krk mírně klenutý, umožňuje vysoké nesení hlavy. Tělo svalnaté, předurčující psa k velké aktivitě a skokům. Ocas silný u kořene, plynule se zužuje ke špičce. Pohyb prostorný a plynulý. Srst krátká a hladká. Srst je vždy jednobarevná: červená, černá modrá, velmi světle béžová (isabela). U červených jedinců se dává přednost černé masce.

Charakteristika: Primitivní plemeno, vyznačující se značnou nezávislostí, samostatností relativně malou ochotou spolupracovat s člověkem například při výcviku. Uchovalo si výrazné lovecké instinkty. K cizím bývá nedůvěřivé. Udivuje vynikajícími skokanskými schopnostmi a celkovou obratností.

Zvláštní nároky: Velmi důležitá je včasná a dobrá socialiazace, jinak hrozí, že zvíře zůstane plaché a k lidem nedůvěřivé. Při výchově je nutná velká trpělivost. Plemeno je vhodné výhradně pro držení v bytě, protože špatně snáší chlad. Má značné nároky na pohyb.

Užití: V Thajsku plnil funkci loveckého a hlídacího psa, používal se také jako doprovod vozů. Dnes exkluzivní společenský a výstavní pes. Dobrý hlídač.

Výskyt: Na to, jak krátkou dobu je v Evropě znám, se rychle šíří.

Možná záměna: Nepravděpodobná. Jediné mezinárodně uznané plemeno, které má rovněž ridge, je rhodéský ridžbek, který však je vzhledem ke své velikosti, barvě a tělesnému typu s thajským ridžbekem nezaměnitelný.

pes: 56 - 61 cm
fena: 51 - 56 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková