Sussexšpaněl

21. září 2010

I když přesný původ plemene je obestřen tajemstvím, zdá se, že mezi jeho předky patřili kromě španělů také honiči. Svědčí o tom mj. i fakt, že je na stopě hlasitý jako oni, což pro španěly není typické. Mezi anglickými lovci byl pro své mimořádné lovecké vlastnosti oblíben už v první polovině 19. století, relativně čistě je chován déle než 160 let. Nikdy však se více nerozšířil mimo lovecké kruhy, 2. světovou válku přežil jen díky jediné zapálené chovatelce (Joy Freer).

Popis: Pevně stavěný, masivní španěl silných kostí, s kratšími končetinami. Hlava široká a zřetelně vyklenutá mezi ušima, není nesena příliš nad úrovní hřbetu. Obočí s "podmračeným" výrazem. Týlní hrbol je zřetelný, stop výrazný. Nos hnědě zbarvený, s doširoka otevřenými nosními dírkami. Uši velké, ve tvaru křídla, zavěšené na úrovni očí. Krk dlouhý, silný, lehce klenutý, s nevýrazným lalokem. Tělo silné, hřbet rovný. Ocas se dříve krátil, dnes se většinou ponechává. Nekrácený ocas je nízko nasazený, střední délky, nikdy není nesený nad úrovní hřbetu. Končetiny spíše krátké a silné. Pohyb prostorný, s typickým "houpáním". Srst hustá a rovná, nevlní se. Zbarvení játrově hnědé se zlatavým nádechem.

Charakteristika: Aktivní, energický, přitom však vyrovnaný a dobromyslný pes. Doma spíše klidný, v přírodě ožívá, při dobré výchově však i tam zůstává ovladatelný. Hlasitější.

Zvláštní nároky: Pokud nemá dostatek pohybu, mívá sklon k obezitě. Sklon ke štěkání je zvláště při soužití v bytě nutno od mládí tlumit. Srst vyžaduje pravidelnou péči, jinak snadno tvoří smotky. Špatně snáší pobyt v přetopených bytech.

Užití: Všestranný, lovecky náruživý španěl vhodný zvláště pro práci v hustých podrostech a v oblastech bohatých na vodu. Zvěř vyhledává, plaší a přináší. Je vybaven vrozenými vlohami pro práci; je hlasitý při lovecké akci v hustě zarostlém terénu. Pracuje pomalu, ale vytrvale.

Výskyt: Všude vzácný, chov se potýká s omezenou chovnou základnou. U nás však je odchováván.

Možná záměna: Od ostatních španělů se liší kratšími končetinami a typickým zlatým nádechem (říká se mu též "zlatý španěl").

pes i fena: asi 23 kg, 38 - 41 cm

autor: Martin Smrček