Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Jak to udělat, aby byly perníčky hned po upečení měkké? Tak právě tohle téma je v předvánočním období jedním z nejvyhledávanějších na sociálních sítích.
Archeologové našli důkazy o tom, že se kysané zelí skladovalo už v antických sklepích. V 16. století bylo dokonce tak oblíbené, že si vysloužilo název „všelék“.
Pro vesnické hospodyně bylo ještě na konci 19. století vánoční cukroví velkou neznámou. Pak se peklo, sice bez cizokrajného koření, ale zato s velkou láskou.
Restaurace Silo obydlela starou starou fabriku a nemá koš a téměř žádný kompost. Většinu zbytků se daří eliminovat už při plánování procesů.
Na pohled nic moc, ale chuťově – jedna báseň.
Když se řekne závin, obvykle čekáme klasický štrůdl plněný jablky. Závin můžeme ale zkusit úplně jinak. Tak, aby chutnal po perníku a voněl po Vánocích.
Výzkumníci vzali do laboratoře stovku dětí, kde jim promítli obrázky potravin, zaznamenali pohyb jejich očí a co se jim líbí. Díky pokusu vytvoří návod a mobilní aplikaci.
Prudký nárůst energie a náhlý útlum, vykresluje působení tyčinek a rychlých cukrů autorka Svačinkové bichle, která pro rodiče shromáždila na dvě stě tipů, jak svačit lépe.
Mezi vánoční cukroví, které nikde nemůže chybět, ale zároveň rychle mizí, patří vanilkové rohlíčky. Zapátráme po jejich původu.
Množství stačí na dva plechy a tvary volte svého vkusu a zásoby formiček.
Z mletého masa se asi nejsnáze udělá domácí sekaná – maso ochutíme a vcelku upečeme. U nás jsou ale mnohem oblíbenější masové kuličky.
V receptech našich babiček se budeme věnovat cukroví. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření začnou lineckým těstem a k receptu přidají i něco historických souvislostí.
Než se pustíme do sladkého pečení, tak něco slaného…
Těsto na více druhů cukroví, to je báječný nápad, jak ušetřit čas, a za jedno odpoledne napéct pět druhů vánočního cukroví, každý jiný.
Mlsáte o vánocích rádi? Víte ale, jak se všechny ty koláčky, špičky, placičky a kuličky jmenují? V našem kvízu zjístíte i další zajímavé věci o vánočním cukroví.
Žádné sisinky. Tyhle karamelky nádherně křupou, v ústech se rozsýpají a nelepí se na zuby. Když do nich kousnete, malinová chuť proniká do čokolády. Dokonalé!
Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.