Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem.
Tereza Bebarová hovoří s nutričními terapeutkami Andreou Jakešovou a Veronikou Pourovou o problémech, se kterými za nimi klienti chodí nejčastěji.
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.
Místo ricotty můžete použít měkký tvaroh.
Bublanina je asi nejznámější moučník, který z třešní připravujeme. Z Rakouska pak pochází Třešňové bochníčky, které možná neznáte, ale určitě vyzkoušíte.
Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.
Využijeme i dřevnaté konce a vodu z vaření chřestu.
Osvěžující nápoj z máty má mentolovou chuť. Staří Egypťané tuto rostlinu používali jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu.
Z dobré zralé cukety se dá uvařit a upéct mnoho dobrot. U nás vyhrál cuketový perník, tedy sladká buchta na plech, kde není obsah velkého kusu zeleniny vůbec poznat.
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující ovoce, ale také jsou výživově hodnotné: obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, kyselinu listovou, vlákninu a málo kalorií.
Třicet až třicet sedm stupňů – to je teplota, při které se nejrychleji kazí potraviny. Pozor bychom si měli dávat hlavně na jídlo s vyšším obsahem vody.
Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, je oblíbená pochutina z tepelně neupraveného masa. My pro vás ale máme dnes zajímavou vegetariánskou variantu z červené čočky.
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory.
Můžete ho připravit z chřestu zeleného i bílého.
Letní salát ze tří výrazných barev pochází z Balkánu.
Malá, červená a hlavně zdravá pochoutka – to jsou jahody. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé. Čím vším mohou našemu tělu prospět?
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.
Využijte jahodovou sezónu!