Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
Mango můžete použít syrové nebo kompotované.
Na cestách a po návštěvách se pokaždé dozvídám nové recepty. Naposledy jsem byla svědkem přímo přípravy salátového dresinku, který si chystal kuchař ze Skotska Alan Gatt.
Devětsil lékařský roste především v blízkosti vodních toků v podhorských a horských oblastech. Je to trvalka se silnou červenou lodyhou pokrytou šupinami.
Konopné semínko skvěle podpoří metabolismus, funguje i na detoxikaci a pročištění těla. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a chlorofylu.
Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun.
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které mají sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
Zdravá rychlovka.
Naše národy údajně seznámili s kukuřicí Romové, kteří ji na jižní Slovensko a Moravu přenesli z Turecka a Rumunska v 17. století. Proto se jí také říkalo turecká pšenice.
Ředkvičky patří k jarní zelenině, která se dá použít prakticky ke každému jídlu! Chutnají i v salátu z brambor a sýra feta!
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
A pod těmi olivami bude sýr a šunka.
Ať si vybereme vepřovou panenku, krkovici, kuřecí prsa, nebo rybí filety, vždycky nám nejvíce chutnají smažené. Na osmažení je u nás nejoblíbenější trojobal.
Kuchařské čarování Petra Stupky je tentokrát veskrze jarní. Hlavní roli bude hrát křehká listová zelenina upravená do podoby nejrůznějších salátů.
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
Nezapomeňte na muškátový květ!
Kdo si občas dáte nějakou tu rychlovku z asijské kuchyně, možná znáte smaženou rýži s vejci a zeleninou. Inspiroval se jí barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký.
Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti?