Na svátek svatého Václava čeká v receptech našich babiček sváteční dobrota, nadívaná kachna.
K obědu, který má být rychle uvařený, se hodí nejlépe drůbeží maso. Máme-li k dispozici krůtí nebo kuřecí prsa, jde to opravdu ráz na ráz a za chvíli je jídlo na stole.
Brambory s tvarohem, bouchačky na špejli, i gruzínské chačapury. Na tom si v jednom ze slunných zářijových dní pochutnali strávníci z Domu seniorů v Liberci Františkově.
Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme.
Cukrářka Veronika Hromádková z Luže našla zalíbení v 3D dortech. Na svatého Václava by ale upekla buchty s mákem a se švestkami podle receptu od své babičky.
Mezi nejvýznamnější akce v dobách našich babiček patřilo svatováclavské posvícení. A na takový svátek bylo potřeba navařit a napéct. Mimo jiné i svatováclavské koláče.
Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…
Jak se vařilo ve středověku, se dá zjistit například z kuchařky řádu cisterciáků. Z těch dob se dochovaly recepty, které nastudoval kuchař Jan Novák a také je vyzkoušel.
Na podzim se sklízí úroda v sadu, na poli, i v lese. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají houbové povídání a také recept na vomajdu z lišek.
Bez klobásky máte jídlo vegetariánské.
Název receptu zní netradičně, ale chutná skvěle. Nebojte se s Apetýtem zaexperimentovat a zkusit připravit nové jídlo!
Brambory jsou opravdu úžasné a na podzim, kdy bývají čerstvě vykopané ze země, chutnají nejlépe v těch nejjednodušších úpravách.
Zachaře, kuroptve i koury sekané v kostech. Nejstarší recepty z našich krajů připomene v Kuchařském čarování Petr Stupka. Řeč totiž bude o jídle v dobách svatého Václava.
Na dosud neznámé a přitom vynikající jídlo narazil před nedávnem kuchař Petr Stupka. Bramborka jej natolik zaujala, že si od maminky svého kamaráda vyžádal recept.
K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě pomohou při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Klasika je s mákem, ale s perníkem jsou neméně výtečné.
Tohle jídlo díky švestkám a povidlům chutná i voní znamenitě. Takže vy, kteří si s oblibou na talíř servírujete masové dobroty, už si chystejte suroviny!
Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.