Morek se v dobách našich babiček používal nejen do vývarů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají sladký recept z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1925.
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou starý rybí recept na kapra pečeného a naloženého od Marie Janků-Sandtnerové z roku 1936.
Prorostlé maso a štiplavý křen – ideální kombinace.
Vepřový bůček se u nás obvykle peče, abychom si dali vepřo knedlo zelo, nebo hodně doměkka na kmíně a sádle, aby se pak výpek dal natřít na chleba.
Cukrová řepa je neskutečně sladká, přisladit můžeme opravdu jen trochu. Leckdo si řekne, kde řepu cukrovku vzít? Lze ji koupit na trzích a dost často se prý pěstuje i doma.
Proč bychom měli znát složení svého těla? Jak se na něj připravit? Může být výsledek zkreslený? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Vrátíme se do časů, kdy běžnou součástí venkova byly holubníky a holoubata patřila i do kuchyně. Třeba nadívaná.
Se strouháním mrkve pomůže robot nebo manžel.
Káva povzbuzuje, voní a má specifickou, vždy rozpoznatelnou chuť. Hořkou, která ladí se sladkou, takže ideální do cukráren a kaváren k dezertům.
Pro sirup proti kašli nemusíte vždy běžet do lékárny. Můžete si ho připravit doma z černé ředkve a medu. Pomůže vám uvolnit hleny, tiší kašel a přirozeně posiluje imunitu.
Olivy jsou jedna z nejstarších plodin světa. V antickém Řecku byla oliva posvátná, olivový olej byl považován za vzácné tekuté zlato.
Docházejí vám nápady, co vařit? Vyzkoušejte kachní prsa se zeleninou. Ze dvou kachních prsou se nají celá rodina a navíc si toto jídlo zamilujete.
Svatomartinské období je mezi Čechy stále oblíbenější. Svědčí o tom plné restaurace se svatomartinským menu. A k huse a vínu patří i ochutnávka svatomartinských rohlíčků.
Tentokrát nahlédneme do Lovcovy kuchyně, jedné z kuchařských knih o přípravě pernaté a srstnaté zvěře, kde je mimo jiné recept na bažantí prsa ve vinném těstíčku.
Palačinky chutnají i na slano.
Topinambury pocházejí z Mexika. Do Evropy se dostaly až po objevení Ameriky. Staly se pak oblíbenou stravou Židů, a proto je rostlina známá jako židovské brambory.
Dýně mají v tmavých podzimních dnech nádhernou barvu. Proto je ideální čas právě teď si jí nechat prozářit třeba dnešní den.
Učí budoucí řezníky. Za úkol si dal zatraktivnit řemeslo a zlepšit úroveň českých řeznictví. Kromě toho točí videa, kde zájemce naučí třeba jak správně vykostit kuře.