Se znalcem bylin a hub PaeDr. Jiřím Rothem si tentokrát povídáme o bylinkách a jejich vlivu na naši psychiku.
Jaro se už nějaký ten den hlásí o slovo a zahrádky se zelenají. Nejen tam chodily naše babičky na bejlí, kterým ochutily postní pokrmy.
Je to trochu pracnější, ale spokojenost jedlíků vám bude sladkou odměnou.
Jestli se bojíte čočky, protože nadýmá, tak je to zbytečné. Stačí začít vařit červenou čočku – po té takové problémy mít nebudete.
Připravte se na letošní Velikonoce s předstihem. Recept na tradiční mazanec pro vás má Petr Svoreň.
Mlsat se dá i zdravě, nebo aspoň tak, aby se člověk nepřecpal tím, co pro něj není moc dobré – spoustou cukru a tuku.
„Laboratorní maso se ,vyrábí‘ především z luštěnin – z čočky nebo hrachu. A je to určitě strava budoucnosti,“ myslí si antropoložka jídla Eva Ferrarová.
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti.
V období předvelikonočním se vařila hlavně bezmasá jídla. Ale protože půst byl dlouhý, snažily se hospodyně pokrmy masem aspoň ovonět, nebo na pohled přiblížit.
Rychlovka a opět můžeme využít zbylé suroviny.
Jaro nabádá ke konzumaci zeleniny a tak vás středeční recept Apetýtu bude inspirovat k tomu, jak pečené kuře povýšit na gastronomický zážitek.
Kokosová voda skvěle hydratuje, právě proto se hodí pro sportovce. Mohou si ji dopřát i lidé s potravinou nesnášenlivostí na kravské mléko.
V receptech našich babiček si připomeneme, že postní období znamenalo nejen střídmost v jídle, ale i v chování. Vařit budeme vomajdu z fazolí a brambor.
A taky tvarohový – náplň připravíme ze směsi tvarohu a sýra.
Na jaře jsou populární kúry k očistě těla. Apetýt nabízí hned dva recepty na nápoje, do kterých si rozmixujete zeleninu. Vyzkoušejte!
Víte, jak doma efektivně skladovat potraviny? Kam a co nejlépe uložit a které například nepatří do lednice? Poradí Jana Pospíšilová a Jindřich Smička ze SZPI.
V Zámeckých sadech Chrámce pěstují pouze vlastní ovoce v certifikované biokvalitě – zrají tam švestky, jablka, třešně, višně, mirabelky, největší jsou ale hruškové sady.
Jak by měl vypadat náš jídelníček, pokud se chceme stravovat zdravě? Nejen o tom se bavíme s výživovou specialistkou Veronikou Hájkovou.