Připomeneme oslavy svátku Božího těla, při jejichž příležitosti se mimo jiné podávalo hovězí na česneku s majoránkou.
Nemusí být vždycky maso…
Když houby rostou, je to skvělé, národ houbařů jásá a doma se mění v národ houbových kuchařů. Dnešní oběd proto může chutnat právě po houbách!
„Snažím se doporučovat, jak jíst dobře i se sníženým rozpočtem,“ říká gastronomická publicistka a autorka knihy Skromné jídlo Hana Michopulu.
Bramborová medaile sice značí 4. místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či kremple jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.
Mrkev těsto zvláční.
Také máte nostalgickou náladu, když si vzpomenete na ty doby, kdy domácích králíků bylo tolik a pekli se stále dokola každý víkend?
V kuchyních našich babiček měly důležité místo mléčné výrobky a většina z nich se připravovala doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak na domácí máslo.
Pozdrav z indické kuchyně.
Růžové jídlo vznikne buď když použijeme potravinářské barvivo nebo – červenou řepu!
Velkou roli v kuchyních našich babiček mělo mléko. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na homolky, domácí sýr z Vysocka.
Krásná barvou pro oko a dobrá na chuť.
Pochází z Mexika a existuje jich mnoho druhů. Skvěle se hodí k plackám tacos, grilovaným masům, rybám na grilu i kukuřičným chipsům. Salsa je už i u nás známá omáčka.
Krusta ze zkaramelizovaných ořechů, másla a medu je chutná a není přeslazená. Krém vše zvláční. Piškot pečením ztmavne a vrstvení může připomínat proslulý medovník.
V Indii roste poptávka po jablkách. I když produkce vzrostla za posledních pět let o 15 % na dva a půl milionu tun, nestačí Indy uspokojit.
Rodinná pekárna Hnatových z Dolního Žandova získala ocenění v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje. Jejich chléb Otesánek má jemně nakyslou kváskovou chutí.
Vysílání z rozhlasové kavárny v pátek 13. června přivítalo kreativní kuchařku a pekařku Portuši Pavlínu Vašíček z Rychnova nad Kněžnou.