Pokud patříte k milovníkům pálivého, určitě oceníte jednoduchou drobnost, kterou si můžete kdykoliv vylepšit jakékoli i jídlo, třeba i nějaký běžný oběd uprostřed týdne.
Září bylo v dobách našich babiček měsícem hojnosti. Sice bylo ještě spousta práce, ale také se sklízely plody celoroční dřiny. Na polích, v zahrádkách a třeba i v chlívku.
Vyzkoušejte s kozím sýrem nebo s brynzou…
Vždycky se hodí mít v záloze recept na jídlo, které zahřívá. Hustá vydatná polévka to zastane vždycky, tak co si třeba dát fazolovou s houbami?
Marmeláda z rajčat – tak to je recept, který láká k vyzkoušení. Je jednoduchý a málokdo z vašich strávníků pozná, že hlavní ingrediencí jsou právě rajčata.
Vláčný a hutný koláč od Lenky Odvárkové z Rotavy můžeme směle přirovnat k pralinkám s konzistencí nugátového krému. Vláčnost zařídily fazole, které nejsou vůbec cítit.
V české kuchyni se běžně používá mouka hladká, polohrubá, hrubá a také krupice, což je nejhruběji mleté obilí.
„Proti Austrálii byla Evropa a Československo v cukrařině tak nejméně o deset let dopředu, a to byla naše výhoda,“ říká cukrář Frank Barnert.
Chutney, které můžeme psát také jako čatní, je pikantní zavařená omáčka z nejrůznějších surovin – ovoce i zeleniny.
Základem této dobroty z dob našich babiček je krůtí maso. Čeká nás recept na krůtí kýtu s jabčaty.
Volte jedlé květiny!
Nabízíme další recept na využití letošní přebohaté úrody zeleniny. A po delší době také jako příloha kynutý knedlík.
Jak nutriskóre poznáme na obale v obchodě? Vypadá vždy jasně a srozumitelně? Pro koho je tento systém vhodný? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Černá omáčka ze švestkových povidel se hodí hlavně k masu, třeba králičímu. Připravte si ji tak, jak ji dělávala babička paní Vladimíry Jakouběové.
Znáte to – druhý den je lepší…
V Apetýtu vám nabídneme recept na zelňáky. Vyzkoušejte!
Na jihu Evropy, v zemích kolem Středozemního moře, se jí lehce a zdravě po celý rok – ryby, mořské plody, zelenina a z ní saláty, olivový olej a tak dále.
Aloe vera je dobré mít doma po ruce – tahle rostlinka je totiž mnohdy lepší než všechny léky a krémy dohromady. S oblibou ji proto také využívají všechny tradiční medicíny.