Tento recept z kuchyně našich babiček nám připomene angrešt. Sladkokyselé plody, které mají řadu cenných látek a na zimu se zavařovaly.
Smoothie drinky, husté koktejly z ovoce, zeleniny, nebo obojího současně, mohou být zajímavým a zdravým osvěžením letního jídelníčku. Dnes jsou velmi módní záležitostí.
To si tak jednou ochutnáte úžasnou tvarohovou pomazánku, a až potom zjistíte, že má opravdu zvláštní jméno.
Jak obtížné bylo na přelomu 19. a 20. století uchovávat ovoce na zimu? Postupy byly funkční, ale časově dost náročné. Tentokrát to bude rybíz v octě naložený.
Pokud si chtějí milovníci jahod uchovat vzpomínku na jejich fantastickou chuť, mohou je zamrazit.
K létu a horkým dnům určitě patří zmrzlina. Máme rádi točenou, kopečkovou nebo nanuky na špejli v mnoha příchutích.
Za restaurací U Sapíků je nádherná zahrada s altánem. Právě tam se grilovaly velké krevety s ananasem. Ochutnal i zpěvák Stanislav Hložek.
Další soutěžící Pochoutkového roku Hana Kohoutová ze Sušice upekla válečný dort Zázrak podle receptu své babičky. S mléčnou rumovou polevou na povrchu je to opravdu zázrak.
Marmelády a džemy připravujeme tak, že si nachystáme ovoce nebo ovocné protlaky. Vložíme je do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.
Udělej mi šnyt, pěnu jako Krkonoše. Natoč mi hladinku, dotáhni to, udělej mi mlíko. Těmito způsoby a řadou dalších se mluví na výčepáka nebo chcete-li vrchního.
Po objevení kimči, různých nakvašených zelenin a misa pomalu nacházíme další rozměry chutí, které nám řízená fermentace nejrůznějších surovin nabízí.
Je léto, chvílemi i tropické teploty, a tak více než kdy jindy sáhneme po něčem k pití. Jaké jsou vhodné nápoje do horkých letních dnů? A patří mezi ně také oblíbená káva?
Bylinkářka Radka Svatošová z Nemošic vaří denně ze surovin, které jí kvetou na zahradě. Denivka je pro ni zeleninou číslo jedna.
Z letního ovoce jsme zkusili podle receptů našich babiček různé dobroty. Ovoce byl někdy ale takový nadbytek, že došlo i na přípravu ovocných octů. Vyzkoušíme malinový.
Přivítejme prázdniny chlebem a solí...
Čas višní je tady! Vyrobte si skvostný likér, který má báječnou chuť i barvu. Stejným způsobem lze připravit i likér borůvkový, či ostružinový.
Vodní rostlina leknín bílý potěší každé oko. Svou krásnou doslova uklidňuje. Navíc je jeho sušený květ s oddenkem prastarou léčivkou.
Noční můra pracujících rodičů. Tak nazval letní prázdniny můj známý otec tří dětí a jistě neměl na mysli jen starost o jídlo.