Často zmiňujeme významné autorky dobových kuchařek, ale o mužích se moc nemluví. Přitom kuchyně věhlasných podniků řídili právě oni. Třeba Vilém Vrabec.
V některých krajích Slovenska se pekl jako tradiční pečivo na vánoční svátky.
Domácí vánočka většinou chutná tak skvěle, že hned zmizí. Pečivo láká k pořádání soutěží o nejlepší vánočku a my jsme letos vítězů a vítězek měli na Vysočině víc.
Máte už rybu na štědrovečerní stůl? Pokud se na nákup teprve chystáte, určitě nejdřív promyslete, u koho ji pořídíte.
Wakame je druh hnědé mořské řasy, která se pěstuje hlavně v Koreji a Japonsku. Správně ochucený salát wakame je skutečnou lahůdkou, která navíc prospívá i našemu zdraví.
V kuchařce Pochoutky z horské chaloupky najdete celkem 100 původních receptů do domácí jídla. Některé z nich si oblíbili také porotci naší soutěže.
Závin je naplněný povidly a vlašskými ořechy. Je měkoučký jako polštářek a díky povidlům šťavnatý. K čaji, kávě nebo i kakau se šlehačkou vám vykouzlí blaho v ústech.
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou důležitost kvasnic a s jejich pomocí upečeme pletenec s jabčaty.
Důležitá je směs koření.
Dnes to bude jednoduché pečení pro radost a pro chvíle, kdy máme chuť na sladké. Upečeme si medová srdíčka, která chutnají po koření a perníku.
Je tady další nepečené vánoční cukroví, které se dá konzumovat ihned a je naprosto famózní.
Co je glykemický index a co nám říká? Je jeho sledování důležité? Hraje roli úprava jídla? Jak je na tom ovoce? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Vaječný koňak má kořeny své tradice ve středověké Anglii. Jeho předobrazem byl nápoj, který se připravoval z vína či piva, smetany, cukru, vajec.
Už koncem 19. století u nás byly různé exotické dobroty, třeba na vánočních trzích. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z nich připravit ovocný chlebíček.
Rychlovka – zvláště když si předem uvaříme víc těstovin jako přílohu k jinému jídlu.
Co upéct, aby si pochutnala celá rodina? Jeden ze skvělých a snadných receptů je pečené kuře – strčíte je dobře ochucené do trouby a za pár hodin je hotovo.
Tradiční čínská medicína zkoumá energii potravin – ne ve smyslu počtu kilojoulů a kalorií, ale ve smyslu jejich vnitřní energie a vlivu na naše tělo, náladu a výkonnost.
Jak na kapra, aby byl šťavnatý a bez pachuti? S jednoduchým návodem tu jsou Babské rady.