Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.
Mrkev těsto dosladí a zvláční.
Sušené houby a tymián - to je skvělá kombinace. Obojí báječně rozvoní plátky krkovice a určitě si pochutnáte.
Jaké jsou největší dietní chyby, kterých se lidé dopouštějí? Které potraviny skrývají největší množství soli? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...
Mango můžete použít syrové nebo kompotované.
Na cestách a po návštěvách se pokaždé dozvídám nové recepty. Naposledy jsem byla svědkem přímo přípravy salátového dresinku, který si chystal kuchař ze Skotska Alan Gatt.
Devětsil lékařský roste především v blízkosti vodních toků v podhorských a horských oblastech. Je to trvalka se silnou červenou lodyhou pokrytou šupinami.
Konopné semínko skvěle podpoří metabolismus, funguje i na detoxikaci a pročištění těla. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a chlorofylu.
Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun.
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které mají sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
Zdravá rychlovka.
Naše národy údajně seznámili s kukuřicí Romové, kteří ji na jižní Slovensko a Moravu přenesli z Turecka a Rumunska v 17. století. Proto se jí také říkalo turecká pšenice.
Ředkvičky patří k jarní zelenině, která se dá použít prakticky ke každému jídlu! Chutnají i v salátu z brambor a sýra feta!
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
A pod těmi olivami bude sýr a šunka.
Ať si vybereme vepřovou panenku, krkovici, kuřecí prsa, nebo rybí filety, vždycky nám nejvíce chutnají smažené. Na osmažení je u nás nejoblíbenější trojobal.
Kuchařské čarování Petra Stupky je tentokrát veskrze jarní. Hlavní roli bude hrát křehká listová zelenina upravená do podoby nejrůznějších salátů.