K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě pomohou při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
Klasika je s mákem, ale s perníkem jsou neméně výtečné.
Tohle jídlo díky švestkám a povidlům chutná i voní znamenitě. Takže vy, kteří si s oblibou na talíř servírujete masové dobroty, už si chystejte suroviny!
Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.
Dýně hokaido už v našich kuchyních zdomácněla, a to je dobře. Je totiž nejen chutná, ale obsahuje také mnoho zdraví prospěšných látek.
Dokonale kypré chlupaté knedlíky krásně kloužou do krku a čekají, až si dáte další a další. Slanina s cibulkou a houby z lesa chutě krásně vyvažují.
Víno je kultovní nápoj, který známe už ze starověku. Pivaři se přou s vinaři, který nápoj je starší, a proto si také víno také zaslouží důstojného zacházení.
Na podzim vrcholí sezóna dýní, kdy si můžete vychutnávat polévky, pyré, marmelády nebo i kávu z tykvovité zeleniny. Dýně jsou v Česku čím dál oblíbenější.
Naším hostem je Roman Sejval, učitel technologie přípravy pokrmů ze Soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě. Povídáme si s ním o zelenině v kuchyni a na talíři.
I když to připomíná létající talíř, znaly a používaly to už naše babičky. Patison, další zámořská zelenina, která se usadila v Evropě.
Můžete samozřejmě zvolit i jinou marmeládu.
Perník je skvělý univerzální moučník – vcelku na plechu je upečený velmi rychle a chutná opravdu skoro každému.
Blíží se 28. září a možná přemýšlíte, který dezert připravíte svým Václavům k svátku. Předkládáme vynikající rohlíčky podle prvorepublikového receptu.
Celé léto jsme se věnovali grilování a vy jste s námi mohli soutěžit ve velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrát zahradní gril. Kdo jsou šťastní výherci?
„Zachraň jídlo a navíc ušetři peníze.“ To umožňuje platforma Nesnězeno, kterou založil Jakub Henni. Začal před covidem v Brně, pak přidal Prahu a také České Budějovice.
Elisabeth Kapitánova se věnuje pěstování tropického ovoce tři roky. S manželem se přestěhovala na Kanárské ostrovy, kde teď oba tráví čas na plantáži.
Procesované potraviny nebo nápoje, které ještě navíc obsahují umělá sladidla, mohou mimo různých zdravotních rizik zvyšovat i pravděpodobnost rozvoje deprese.
Vinobraní na Grébovce se ponese ve znamení filmu. Parky a ulice Prahy 2 totiž filmaři rádi využívají jako kulisy. Součástí vinobraní proto bude i promítání filmu Na střeše.