Tentokrát se vydáme do česko-německého pohraničí, kde se pekly postní preclíky.
I „segedín“ se dá ještě vylepšit.
Základem české kuchyně je určitě poctivý silný vývar. V době chřipek a nachlazení je navíc vývar i skvělý pro rychlejší uzdravování. A jak na něj, aby byl opravdu dobrý?
Někdo mu říká ptačinec, někdo žabinec a jiný zase ptačinec žabinec. Je to lahodná křupavá bylinka výborná do jarních salátů nebo polévek, chutí trochu připomínající špenát.
Pórek je menší příbuzný cibule a má jemnější chuť. K jeho typické chuti přispívají esenciální oleje s obsahem síry, které mají mnoho zdraví prospěšných účinků.
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky. My ale máme jiný tip! Zkuste plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami.
S Veronikou Hájkovou budeme zdravě vařit. Použijeme klíčky, jedlý plevel a bylinky. Poradíme, jak bylinky uplatnit i jinak v kuchyni. Nezapomeneme ani na jarní detoxikaci.
Svátek sv. Josefa se v dobách našich babiček těšil výjimečné oblibě. Na mnoha místech se pořádaly svatojosefské poutě, kde se prodávaly třeba pivní preclíky.
Výborně se hodí k přesnídávkovým polévkám.
Jestli máte rádi mák, zkuste pro změnu ten bílý. Má krásné růžové květy a je tzv. slepým druhem máku – jeho plodem je nepukavá, stále uzavřená kulovitá makovice.
Když neslupneme datle tak, jak jsou, můžeme je použít do těsta, kam patří také přezrálé banány – ale od začátku.
Ve společnosti Varnsdorfské uzeniny používají nejen své vlastní receptury, ale i ty staré, převzaté, prvorepublikové.
Tento recept je, spíš než z babiččiny kuchyně, z dědečkova sklípku. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají dobový recept na grog.
Využijete všude, kde jste zvyklí na hlávkové zelí.
Při nákupu těstovin se kouknu na složení, vidím, semolinová mouka, beru je, a dál nad nákupem nepřemýšlím. Ovšem odteď už to bude jiné.
Postní ryby, především sleď čili herink, jsou tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Nabídne inspirace z velké rybí kuchařky, recept na dokonalý herinkšmaus a sladkost.
Přemýšlíte, co s dvěma posledními, už lehce přezrálými banány? Banánový chlebíček! Stačí pár dalších surovin a během chvilky máte zaděláno na výbornou sladkost ke kávě.
Tento recept voní pivem. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají něco z tradic vaření piva na venkově.