Stromy ve výběhu je nutné chránit

6. září 2006

Pokud si pečlivě prohlédnete venkovní výběh goril, objevíte možná několik zajímavých věcí. Většina starých stromů je suchých, mrtvých, vlastně se jedná o různě poskládané pahýly. Ty jsou sice gorilám dobré na šplhání, ovšem lze pochopit dotazy mnoha návštěvníků zoo, proč zde nejsou místo nich stromy rostoucí, živé.

Gorily jsou úzce potravně specializované na větve a listy stromů a je proto jasné, že žádný strom by ve výběhu nevydržel déle než několik týdnů. Proto bylo na počátky do výběhu umístěny suché stromy a pahýly a proto je nutné poslední zelené stromy (nedávno opětovně vysázené) ochránit.

Ty v zadní a boční části výběhu (kam není z návštěvnických prostor dobře vidět) mají kolem kmenů elektrické ohradníky, zabraňující gorilám ve šplhání. V těchto místech by navíc hrozilo nebezpečí, že gorily uniknou z výběhu.

Mladé stromy v popředí jsou před gorilími zuby chráněny také elektrickými ohradníky, ale aby dráty nerušily pohled do výběhu, jsou kryté od země jakýmsi obalem, připomínajícím dutý suchý kmen.

Během léta na několika místech ve výběhu vyrostly houby, a to hned několika druhů. Gorily si jich překvapivě nevšímají, přestože by mohly být zpestřením jejich jídelníčku. Asi k nim nemají takový vztah, jaký vykazuje většina českých houbařů.

autor: Martin Smrček
Spustit audio