Španělský galgo

21. září 2010
Kategorie Chrti

Španělsko. Navazuje údajně na chrty starých Římanů a Keltů, v každém případě se jedná o velmi starou vývojovou formu. Je pokládán za jednoho z předků dnešního anglického chrta - grejhaunda, od něhož ho i dnes dokážou rozlišit pouze odborníci. Oficiálně byl uznán až v roce 1971.

Popis: Velký hladkosrstý nebo hrubosrstý chrt podlouhlé stavby těla, harmonický v postoji i v pohybu. Hlava je dlouhá a štíhlá. Široké uši trojúhelníkového tvaru jsou v klidu složené dozadu, při pozornosti se napůl vzpřímí. Prostorný hrudní koš, silně vtažené břicho a velmi dlouhý ocas. Pánevní končetiny výrazně svisle postavené a dobře osvalené. Jemná krátká srst nebo polodlouhá drsná srst. Zbarvení jakékoliv, přednost se však dává plavému více nebo méně tmavě žíhané, černému, tmavým odstínům žluté. Dále skořicové žluté, červené, bílé i skvrnité.

Charakteristika: Rychlý, vytrvalý, lovecky orientovaný pes. Aristokraticky působící, klidný průvodce. K lidem se chová spíše rezervovaně, zvláště k těm, které nezná. Svým dokáže projevit zdrženlivou příchylnost, ale vždy zůstává samostatný a jeho výchova a výcvik jsou obtížné.

Zvláštní nároky: Denně potřebuje volný intenzivní pohyb, který však mu je obtížné poskytnout vzhledem k výrazným loveckým instinktům.

Užití: Původně štvaní ve smečkách. Ve Španělsku dodnes lovecky využíván např. při lovu králíků. Vhodný na chrtí dostihy, při rovinných však není tak rychlý jako grejhaund. Vhodnější je na terénní dostihy (coursingy).

Výskyt: Celosvětově velmi vzácný.

Možná záměna: S grejhaundem, galgo však je menší, má výraznější stop a je celkově méně ušlechtilý.

pes: 62 - 70 cm
fena: 60 - 68 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková