Slugi / Sloughi / Arabský chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Pochází ze severní Afriky, ale na jeho formování se podíleli chrti orientálního i evropského původu. V Maroku byl odedávna průvodcem kočovných arabských kmenů, proto je dnes tato země oficiální zemí původu. Je blízce spřízněn se salukou, stejně jako ona byl Araby považován vedle koní za nejcennější majetek. Do Evropy se dostal už počátkem 20. století.

Popis: Velký mimořádně ušlechtilý hladkosrstý chrt. Hlava protáhlá, elegantní, poměrně silná, směrem k čenichu se zužuje, stop málo výrazný. Mozková a obličejová partie stejně dlouhé. Oči velké, tmavé, nostalgického výrazu. Uši zavěšené, vysoko nasazené, trojúhelníkového tvaru, přiléhající k hlavě. Krk dlouhý, lehce klenutý. Tělo s krátkým, téměř rovným hřbetem, hrudníkem dosahujícím přesně k loktům a vtaženým břichem. Končetiny dlouhé, silné, svalnaté. Ocas tenký, sahající k hleznům, nesený nad hřbetní linií. Srst velmi krátká, jemná, přiléhající. Zbarvení od světle pískové přes všechny možné odstíny až po červeně pískovou (žlutá) s černou maskou nebo bez ní, s černým pláštěm nebo bez něj, s černým žíháním nebo bez něj, s černým přelivem nebo bez něj.

Charakteristika: Velmi rezervovaný, důstojný, vznešený pes, k cizím nedůvěřivý a dokonce schopný bránit svého pána, jemuž je velmi oddaný. Doma klidný a mírný.

Zvláštní nároky: Potřebuje hodně pohybu, prostoru a klidu. Hodí se jen pro příznivce plemene, kteří dokážou ocenit jeho neobvyklou povahu. Málo odolný vůči chladu.

Užití: Původně pouštní lovecký pes, užívaný hlavně při štvanicích na gazely, zajíce a pouštní lišky. Dnes společenský pes, dobrý hlídač, schopný účastnit se chrtích dostihů.

Výskyt: Patří k vzácnějším chrtům. U nás se vyskytuje spíše ojediněle.

Možná záměna: Velmi podobný je azavak, který se liší přítomností bílých skvrn na těle a tělesným formátem, jenž tvoří na výšku postavený obdélník, zatímco sluga je čtvercová či mírně obdélníková.

pes: cca 20-27 kg, 66-72 cm (ideál. 70 cm)
fena: cca 20-27 kg, 61-68 cm (ideál. 65 cm)

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková