Slovenský hrubosrstý ohař

21. září 2010
Kategorie Ohaři

Ve vrzích českých fousků i výmarských ohařů se čas od času objevovali popelavě šedí jedinci, považovaní u obou plemen za nestandardní. Slovenští chovatelé je podchytili a od počátku šedesátých let 20. století pracovali na vytvoření nového plemene i za přilití krve dalších drsnosrstých ohařů, hlavně českého fouska. Jejich záměr se zdařil a v roce 1983 byl slovenský hrubosrstý ohař uznán FCI jako původní československé plemeno.

Popis: Větší hrubosrstý ohař mírně obdélníkového formátu. Hlava dlouhá, suchá, bez záhybů, s lebkou obdélníkového tvaru, výraznými nadočnicovými oblouky a dostatečně hlubokým a širokým čenichem, jenž je stejně dlouhý jako lebka. Oči mandlového tvaru, jantarové barvy (u štěňat modré), inteligentního výrazu. Uši přiměřeně dlouhé, přiléhající, zakulacené. Krk středně dlouhý, vysoko nasazený, suchý, bez záhybů. Tělo s rovným, středně dlouhým a mírně spáditým hřbetem, dostatečně dlouhým a hlubokým hrudníkem, dosahujícím až k loktům, a mírně vtaženým břichem. Končetiny rovné, dobře osvalené. Ocas výše nasazený, středně silný, v pohybu nesený vodorovně, kupíruje se na polovinu délky. Srst tvrdá, rovná, přiléhající, na čenichu delší a měkčí, tvoří zde "vous", výrazná také na obočí. Zbarvení - základní barva je šedá od stříbrošedé po myší šeď a všechny další odstíny těchto barev.

Charakteristika: Temperamentní, vytrvalý, přitom díky hrubé srsti také velmi odolný pracovní pes, schopný všestranných výkonů v poli, v lese i ve vodě. Inteligentní, snadno cvičitelný a ovladatelný.

Zvláštní nároky: Hodí se především pro aktivní myslivce, k držení na venkově. Ostrý na škodnou.

Užití: Všestranný ohař, vrozené vlohy pro práci v poli, v lese i ve vodě, především však pro práci po výstřelu, pro práci na stopě postřelené zvěře i pro dohledávku a přinášení. Dobrý společník.

Výskyt: Vyskytuje se nejvíce na Slovensku, ale též v Čechách, ve Švýcarsku a ve Francii. Vzácné plemeno.

Možná záměna: Nepravděpodobná. Žádný jiný hrubosrstý ohař nemá modrošedé zbarvení.

pes: cca 25-35 kg, 62-68 cm
fena: cca 25-35 kg, 57-64 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková