Skřivan lesní

24. říjen 2001
Vědecké zařazení Pěvci

Když se vysílal Hlas pro tento den poprvé, vyzvali jeho autoři posluchače, aby sestavili žebříček nejlepších ptačích zpěváků, jakousi ptačí hitparádu. Tehdy ji vyhrál skřivan lesní. Je to náš nejlepší zpěvák, skutečný mistr mistrů. Dovede totiž dát do zpěvu lyričnost a melancholii, což slavík jako profesionální zpěvák nedokáže.

Jak jméno napovídá, je to skřivanovitě hnědě zbarvený pták, který pobíhá po způsobu skřivanů a chocholoušů po zemi. Zato potom v noci vylétá do velkých výšek a proletuje dvě stě, tři sta metrů tam a zase nazpátek a celou tu dobu prozpěvuje. Napočítali jsme nejednou, že dovede nepřetržitě zpívat i třeba přes hodinu. Jeho zpěv nemá žádný pravidelný řád, je to neustálá improvizace, jedna sloka lepší než druhá.

V dobách mého mládí býval skřivan lesní mnohem hojnějším ptákem než dnes, zvlášť v jižních Čechách; velice dobře si ho pamatuji z Blatenska, kde býval docela běžným ptákem. On totiž obývá písčité lesy s chudým bylinným podrostem, takové prostředí, aby mohl pobíhat po zemi. Právě kamenité Blatensko a podhůří hor mu k tomu poskytovalo dost příležitostí.

Dnes se naštěstí tento pták zase pomalu vrací do naší krajiny, zvláště ho můžeme slyšet v místech, která byla dlouho nepřístupná, různé ty vojenské prostory, zdevastované plochy po tankodromech, to je prostředí, které dnes skřivanu lesnímu vyhovuje.

Základní údaje

Skřivan lesní (Lullula arborea) je menší než skřivan polní, skvrnitě hnědě zbarvený. Obývá především řídké borové lesy na písčitých a kamenitých půdách. Tažný; na hnízdiště přilétá již v polovině března, odlétá v říjnu. Hnízdo staví na zemi, většinou nedaleko od okraje lesa. Časně zjara se živí především pupeny, později na jaře a v létě převažuje v jeho potravě hmyz, koncem léta a na podzim nejrůznější semena. Silně ohrožený, zákonem zvláště chráněný druh.

Jak vznikaly nahrávky

V sedmdesátých letech jsem se často věnoval zpěvu skřivana lesního a spolupracoval jsem s prof. Sökem z maďarské Akademie věd. Ten prováděl podrobnou analýzu hlasu tohoto pěvce zpomalováním zvukových záznamů a zjistil více než 2000 variant a motivů v jeho hlase. Zpěv je velmi dlouhý a mistrné obměňování a kombinování flétnových zvučných a rytmických pasáží je obdivuhodné. Jednotlivé věty zpěvu odděluje jen velmi krátkými pomlkami. Často a více zpívá během noci. Tiché noční chvíle jsou přímo předurčeny pro pořízení zdařilého zvukového záznamu. Protože je ale skřivan lesní dosti plachý a opatrný pták, vyžaduje nahrávání jeho hlasu nesmírné množství času a trpělivosti.

autor: Pavel Pelz