Skajteriér / Skye teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Pochází ze skotského ostrova Skye, kde byli už od konce 18. století chováni dlouhosrstí nízkonozí teriéři, určení pro lov malých šelem na povrchu i v norách. Poté, co si ho v polovině 19. století oblíbila britská královna Viktorie, se rychle šířil. Roku 1876 byl založen klub chovatelů tohoto plemene a v tomtéž roce vyšel také první oficiální standard.

Popis: Dlouhý nízkonohý dlouhosrstý teriér. Hlava dlouhá a silná. Oči středně velké, hnědé. Uši vztyčené nebo klopené. Krk dlouhý, mírně klenutý. Končetiny krátké, svalnaté. Trup dlouhý, nízko u země, s dlouhým a hlubokým hrudníkem. Pohyb volný, vydatný a plynulý. Ocas bohatě osrstěný, ne nad linií hřbetu. Srst dlouhá, hladká a tvrdá, ploše přiléhající k tělu, na hlavě měkčí, přes obličej a oči tvoří závoj, splývá s bočním osrstěním. Zbarvení: černé, světle či tmavě šedé, plavé, krémové, vždy s černým stínováním na uších a v obličeji.

Charakteristika: Klidný pes, navzdory nízké kohoutkové výšce s důstojným chováním velkého psa. Navenek je velmi rezervovaný a nedůvěřivý, o jeho bezmezné věrnosti pánovi však kolují legendy.

Zvláštní nároky: Typický "pes jednoho pána", velmi špatně snáší změnu majitele. Dlouhá srst vyžaduje však pravidelné česání a kartáčování, případně další údržbu, zvláště u výstavních jedinců.

Užití: Dříve lovecký pes - norník, dnes společenský pes a vynikající hlídač.

Výskyt: I když je u nás chován již dlouho, dnes je neprávem opomíjený. Ročně se odchovává jen několik málo štěňat.

Možná záměna: Nepravděpodobná. Nejvíc se podobá briardovi na krátkých nožkách.

pes i fena: 25-26 cm, při délce těla od špičky nosu až po konec ocasu 103 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková