Sicilský chrt / Cirneco dell´Etna

21. září 2010

Dříve se tvrdilo, že se jedná o přímé potomky psů egyptských faraonů, dnes však spíše převládá názor, že jde o původní sicilské plemeno pocházející z oblasti okolo Etny. Mince a staré rytiny dokazují, že sicilský chrt existoval v této oblasti již mnoho století před naším letopočtem. Oficiálně byl ze strany FFCI uznán až v roce 1940.

Popis: Pes elegantních a štíhlých tvarů, střední velikosti, kvadratické tělesné stavby. Nikdy nesmí být těžkopádný, robustní a silný. Hlava dlouhá (má tvořit nejméně 80 % délky lebky) a úzká, špičatý čenich. Oči okrové barvy, poměrně malé. Uši vzpřímené a pevné, trojúhelníkového tvaru, s úzkou špičkou, vnitřní strana ucha směřuje vpřed. Krk klenutý. Hřbet elegantně spadající od kohoutku k zádi. Záď spáditá. Délka hrudníku o něco větší než polovina kohoutkové výšky. Břicho suché a vtažené. Ocas nízko nasazený, silný, poměrně dlouhý (může přesahovat hlezna). Srst jemná. Zbarvení béžové, případně s více nebo méně rozsáhlými plochami bílé (bílý znak na hlavě, na hrudníku, bílé tlapky, bílá špička ocasu, bílé břicho; bílý límec není příliš žádoucí). Toleruje se i jednobarevná bílá nebo bílá s oranžovými skvrnami, vyskytují se však jen vzácně.

Charakteristika: Venku velmi temperamentní pes, který rychle běhá a vysoko skáče. Mívá výraznou chuť pronásledovat zvěř. Jako domácí společník je však klidný a jemný. Pánovi bývá velmi oddaný, k cizím však přirozeně nedůvěřivý.

Zvláštní nároky: Venku se snadno nechá strhnout k pronásledování zvěře, pouštět by se proto měl jen v oblastech, kde sekání s ní nehrozí. Miluje teplo, vadí mu vlhkost a chlad. V našich podmínkách vhodný pouze pro držení v bytě nebo vytápěných prostorech.

Užití: Lovecký pes vhodný zejména pro lov divokých králíků v drsném, kamenitém terénu Sicílie, lovil prý i přímo na stěnách Etny (odtud originální název). Loví tiše, a to nejen očima jako klasičtí chrti, ale také nosem. Ve své vlasti je údajně dodnes lovecky využíván. Ve zbytku světa je chován jako příjemný společenský pes nezvyklého vzhledu. Vhodné vyžití pro něj představují coursingy (terénní dostihy).

Výskyt: Všude vzácný, včetně své vlasti. Dovezen však už byl i k nám.

Možná záměna: S velmi podobným faraonským psem, který však je výrazně větší (cca o 10 cm v kohoutku).

pes: 10-12 kg, 46-50 cm
fena: 8-10 kg, 42-46 cm (tolerance až do 50 cm)

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková