Sibiřský hasky / Siberian Husky

21. září 2010

Po staletí chovali jejich předchůdce v téměř čisté podobě kočovní Čukčové, žijící na území dnešní Sibiře, především v Jakutsku. I když je pravděpodobné, že přes zamrzlé moře se tito psi dostávali na nedaleký americký kontinent už mnohem dříve, oficiálně se zde představili až v roce 1909 u příležitosti závodů psích spřežení. Dnes jsou jako země původu uznávány USA, kde se přetvořil v moderní plemeno.

Popis: Středně velký, kompaktní, silný, ale půvabný a elegantní pes. Hlava středně velká, odpovídá velikosti těla. Oči mandlového tvaru, uši vztyčené, středně velké, trojúhelníkové. Tělo obdélníkového formátu s ne příliš hlubokým hrudníkem. Končetiny rovné, rovnoběžné, dobře osvalené. Ocas vysoko nasazený, bohatě osrstěný a nad hřbetem lehce zatočený. Srst středně dlouhá, s bohatou podsadou, ale nesmí zakrývat obrysy psa. Zbarvení: povoleny jsou všechny barvy od černé k čistě bílé. Běžné jsou různé typy znaků na hlavě, včetně mnoha vzorů, které se u jiných plemen nevyskytují.

Charakteristika: Temperamentní a přátelský pes s dobrým vztahem k lidem i k dětem, zároveň však velmi svobodymilovný a nezávislý. Pro jeho povahu je typická určitá tvrdohlavost, dobře ho vychovat proto není snadné. Typická povaha sibiřského huskyho je přátelská a milá, ale také pozorná a otevřená. Nevykazuje kvality hlídacího psa, není přehnaně podezíravý k cizím lidem.

Užití: Saňový pes. Míval za úkol převážet lehčí břemena na velké vzdálenosti střední rychlostí. Dnes z FCI uznávaných saňových plemen nejrychlejší. Kromě toho je na celém světě chován jako pes společenský.

Zvláštní nároky: Vyžaduje hodně pohybu v terénu. Vyhovuje mu celoroční umístění venku. Hodí se jen pro lidi zvyklé trávit většinu volného času v přírodě. Málokdy štěká, zato častěji vyje, zvláště ve smečce.

Výskyt: U nás i ve světě běžně chovaný pes, zřejmě nejpopulárnější ze všech tzv. severských plemen.

Možná záměna: S aljašským malamutem, který však je výrazně větší a mohutnější.

pes: 20,5-28 kg, 53,5-60 cm
fena: 15,5-23 kg, 50,5-56 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková