Šiba inu / Shiba

21. září 2010

Pochází z Japonska. Patří k velmi starým plemenům. Je nejmenší z řady původních japonských špiců, na jejímž opačném konci stojí akita inu. Kosterní pozůstatky jejho špicovitých prapředků, jako jsou vztyčené uši a nad hřbet stočený ocas, pocházejí z doby několik tisíciletí před naším letopočtem. Dnešní šiby ve své miniaturizované podobě jsou výsledkem křížení několika typů z horských oblastí. Standard plemene byl vydán v roce 1934 a v roce 1937 byla šiba prohlášena za "národní památku", což pomohlo k zachování a rozvoji plemene.

Popis: Malý proporcionální špicovitý pes, svalnatý a se silnou kostrou, mírně obdélníkového formátu. Na první pohled připomíná lišku. Hlava v oblasti mozkovny široká s výrazným stopem, čenich se postupně zužuje. Oči malé, trojúhelníkové, mírně šikmé. Uši malé, trojúhelníkové, tmavohnědé barvy, vzpřímené a směřující mírně vpřed. Tělo silné, s rovným hřbetem, hlubokým hrudníkem a svalnatými žebry. Ocas vysoko nasazený, pevně stočený přes hřbet. Srst - krycí hrubá a rovná, podsada měkká a hustá. Srst na ocasu je maličko delší a odstávající. Barva červená, černá s pálením, sezamová, černě sezamová, červeně sezamová. Podobně jako u akity se vyžaduje tzv. "urajiro", tj. bělavá srst na lících a po stranách čenichu, pod krkem, na hrudi, na hrudi, na břiše a na vnitřní straně končetin.

Charakteristika: Velmi živý, bystrý a pozorný pes, který je v neustálém pohybu, velmi nezávislý a samostatný. Přes svou velikost se často snaží stát se pánem rodiny. K cizím nedůvěřivý a odtažitý.

Užití: Původně lovecký pes, ve své domovině používaný k lovu pernaté a další malé zvěře. Všude jinde chovaný jen jako společník.

Zvláštní nároky: Přírodní plemeno, pokud si má vytvořit žádoucí úzkou vazbu na člověka, musí od raného mládí vyrůstat v těsném kontaktu s lidmi. V opačném případě se stává plachým a bojácným. Výchova k poslušnosti není jednoduchá.

Výskyt: Její chov se u nás poměrně rychle rozvinul, takže dnes už nepatří k vysloveně vzácným plemenům.

Možná záměna: S ostatními japonskými špici, z nichž je však jasně nejmenší.

pes: 40 cm
fena: 37 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková