Saluki/ Perský chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Jedno z nejstarších plemen světa, pocházející z pouštních oblastí Středního východu. Vyobrazení podobných psů byla nalezena v egyptské hrobce, pocházející z 2. tisíciletí před naším letopočtem. Saluki byli odnepaměti psi kočovných beduínů, kteří je používali k lovu gazel, a typově se lišili podle toho, od kterého kmene a ze které oblasti pocházeli. Do Evropy se dostávali jen občas jako vzácné dary, vlastní chov však začíná až od konce 19. století. První oficiální standard saluki vydali v Británii v roce 1923 a snažili se v něm postihnout původní typy saluki v celé jejich pestrosti.

Popis: Velký, lehký, dokonale vyvážený chrt. Hlava dlouhá a štíhlá, s nevýrazným stopem. Oči tmavohnědé, velké, oválné, nevystupující. Uši zavěšené, dlouhé, vysoko nasazené, přiléhající k hlavě. Krk dlouhý, dobře osvalený. Končetiny rovné, dlouhé, dobře osvalené, u pánevních nápadně vystupující kyčelní hrboly. Tělo s dlouhým, nikoli sudovitým hrudníkem, přiměřeně širokým hřbetem a vtaženým břichem. Ocas nízko nasazený, sahající až k hleznům, mírně prohnutý. Srst krátká, hladká až hedvábná, s praporci na končetinách a na zadní straně stehen. Dospělí psi mohou mít bohatší osrstění na hrdle, na uších, ocase a zadní straně končetin delší. Standard připouští také hladkosrstou varietu. Zbarvení jakékoli s výjimkou žíhání.

Charakteristika: Naprosto klidný a vyrovnaným dojmem působící pes hrdého vzezření i chování. K cizím odtažitý, ale nikdy agresivní, jistý odstup udržuje i ke své rodině. Dokáže však být také něžný a mazlivý. Doma je potom klidný a nenápadný.

Zvláštní nároky: Saluki vyžaduje hodně pohybu, problémem může být zdržet pod kontrolou jeho loveckou náruživost. Jeho jemná povaha si žádá velmi citlivý přístup bez sebemenšího náznaku hrubosti.

Užití: Kdysi lovecký pes užívaný ke štvanicím. Dnes společenský a sportovní pes, běžně se zúčastňující chrtích dostihů včetně coursingů, pro které je zvláště vhodný.

Výskyt: Ne příliš běžný, na našich výstavách se s ním však pravidelně setkáváme. Odchovy však jsou spíše výjimečné.

Možná záměna: Se slugou či s azavakem, kteří však mají srst po celém těle hladkou.

pes: cca 15-25 kg, 58-71 cm
fena: cca 15-25 kg, o něco méně

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková