Rotvajler

Pochází z Německa. Navazuje pravděpodobně už na římské bojové a válečné psy, kteří se na území Německa, v okolí města Rottweilu, mísili s domácími honáky a ovčáky. I když velcí silní psi, používaní k hnaní dobytka, k tahu i k ochraně, existovali na jihu Německa po dlouhá staletí, moderní rotvajler z nich vznikl až koncem 19. století. Rotvajleři z počátku 20. století už v zásadě odpovídali dnešnímu typu.

Popis: Poměrně velký, velmi silný a robustní pes, ani těžkopádný, ani lehký, podsaditý. Středně dlouhá široká hlava se středně velkýma a převislýma ušima trojúhelníkového tvaru, které opticky rozšiřují temeno. Tmavě hnědé středně velké oči mandlového tvaru. Hřbet rovný a silný, lehce zaoblená záď. Ocas se dříve nakrátko kupíroval, dnes se ponechává v přirozené podobě, v akci nesený vodorovně v prodloužení hřbetu; v klidu visící. Srst patrová, ne úplně krátká, hrubá a hustá. Zbarvení černé s dobře ohraničenými znaky (pálením), syté červenohnědé barvy na lících, tlamě, spodní straně krku, hrudi a končetinách, stejně jako nad očima a pod kořenem ocasu.

Charakteristika: Klidný, vyrovnaný a v zásadě dobromyslný pes. Vyznačuje se pevnými nervy, nedá se snadno vyprovokovat, ale v případě, že je napaden nebo brání svěřený majetek či osobu, zasahuje velmi tvrdě. Oddaný, ochotný spolupracovat. Učí se pomaleji, ale déle si pamatuje.

Zvláštní nároky: Rotvajler potřebuje důslednou výchovu a výcvik, protože zvláště psi inklinují k dominanci. Hodí se pouze pro zkušené a fyzicky zdatné kynology. Špatně snáší velká vedra, v tu dobu by měl být ponechán v klidu ve stínu.

Užití: Hlavním úkolem rotvajlerů bylo pohánění a střežení velkých stád dobytka a obrana pána i jeho majetku. V roce 1910 byl oficiálně uznán jako policejní plemeno. Dnes pracovní plemeno, bez problémů schopné služebního výcviku. Vynikající obranář, hlídač a průvodce.

Výskyt: V celém světě i u nás patří k nejoblíbenějším pracovním plemenům.

Možná záměna: S beauceronem a dobrmanem, oba však jsou výrazně lehčí.

pes: cca 42 kg, ideální 65-66 cm
fena: cca 42 kg, ideální 60-61 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková