Rhodéský ridžbek / Rhodéský ridgeback

21. září 2010

Pochází z Jižní Afriky, kde byl vyšlechtěn z původních psů afrických Hotentotů a evropských plemen, která si přivezli holandští přistěhovalci (pravděpodobně mastifů, dog, erdelteriérů, chrtů, bladhaundů). Od roku 1922 má svůj standard, o nedlouho poté byl i mezinárodně uznaný.

Popis: Větší silný a svalnatý harmonicky stavěný pes s pruhem obráceně rostoucí srsti na hřbetě ("ridgem"). Hlava středně velká, s dlouhým, silným a poměrně hlubokým čenichem, dlouhá, mezi ušima široká, s plochou lebkou, výrazným stopem a napjatými pysky. Oči kulaté a jasné. Uši vysoko nasazené, středně velké, u nasazení široké a pozvolna se zužující, přiléhající k hlavě. Krk delší, silný, bez laloku. Tělo s hlubokým a prostorným, ale ne příliš širokým hrudníkem, pevným hřbetem a dobře osvalenými žebry. Končetiny rovné, silné, osvalené, suché. Ocas u kořene silný, postupně se zužující, nesený v mírném zatočení vzhůru. Srst krátká, hustá, hladká a lesklá, s charakteristickým "ridgem", tedy pruhem obrácené srsti na hřbetě, jenž je typickým znakem plemene. Hřbetní pruh je základním charakteristickým znakem tohoto plemene. Ridge musí být jasně ohraničený, symetrický a směrem k zádi se zužuje. Musí začínat bezprostředně za lopatkami a dosahovat až ke kyčelním hrbolům. Na obou stranách zakončen vírem srsti (korunkou). Zbarvení světle až červeně pšeničné. Pár bílých chlupů na hrudi a na prstech je přípustných, větší skvrny však jsou nežádoucí.

Charakteristika: Živý, pohyblivý a vytrvalý pes, aktivní i při vysokých teplotách. Vůči cizím si uchovává odstup, vůči své rodině je oddaný a ve vztahu k dětem spolehlivý. Projevuje sklony k nezávislosti.

Zvláštní nároky: Vyžaduje hodně pohybu v přírodě a důsledné vedení bez přílišné tvrdosti. K jeho zvládnutí je zapotřebí i fyzická síla. Hodí se spíše do domu se zahradou než do městského bytu. Má rád teplo.

Užití: Původně lovecký pes, většinou lovil ve skupinách po dvou nebo po třech a jeho původní úlohou bylo vyslídit velkou zvěř (především lvy) a díky své obratnosti ji zastavit, dokud se nepřiblížil lovec. Užíván byl také ke střežení stád dobytka a obydlí před nebezpečnými šelmami. K tomuto účelu se částečně používá i dnes. Jinak převážně společenský pes sportovního typu, dobrý hlídač.

Výskyt: Velmi rychle se rozšířil v celé Evropě. I u nás dnes patří k nejpopulárnějším plemenům.

Možná záměna: Vzhledem k ridgi nepravděpodobná. Z jiných plemen ho má pouze thajský ridgebackem, jenž je však psem zcela jiného, primitivního typu.

pes: 36,5 kg, 63-69 cm
fena: 32 kg, 61-66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková