Pyrenejský ovčák

(s krátkou a dlouhou srstí v obličeji) Navazuje na prastaré ovčácké psy asijského původu, kteří se s kočovnými pastevci dostali až na Pyrenejský poloostrov. Formoval se v Pyrenejích a jejich předhůří, kde se psi podobného typu prý na selských dvorech vyskytuje dodnes a navzájem se liší údolí od údolí. Ostatně i čistokrevní pyrenejští ovčáci jsou typově značně nejednotným a jen málo prošlechtěným plemenem. Původnější varietou je typ s dlouhou srstí v obličeji. První standard byl vytvořen v letech 1921-1925 a od té doby se prakticky nezměnil.

Popis: Středně velký pes obdélníkového formátu s polodlouhou srstí. Hlava trojúhelníková, s mírným stopem a kratším čenichem klínovitého tvaru. Oči tmavé, mandlového tvaru, tmavohnědé, Uši kratší, daleko od sebe, vzpřímené, v ideálním případě by měla první třetina nebo polovina ucha spadat dopředu nebo do strany, a to symetricky na obou stranách. Krk delší, dobře osvalený. Tělo suché, s hrudníkem dosahujícím k loktům a jen mírně klenutými žebry, bedra krátká a klenutá, záď spáditá. Končetiny suché, šlachovité. Ocas nepříliš dlouhý, nízko nasazený, na konci zahnutý, tam, kde to je povoleno, se někdy kupíruje. Srst u pyrenejského ovčáka s dlouhou srstí v obličeji dlouhá nebo polodlouhá včetně obličejové partie, u ovčáka s krátkou srstí v obličeji i po těle krátká nebo polodlouhá. Strukturou mezi ovčí a kozí srstí. Zbarvení: plavé s příměsí černých chlupů nebo bez ní, šedé, harlekýn, vzácně černé i černobílé.

Charakteristika: Standard požaduje, aby tento pes v sobě při minimální velikosti koncentroval maximum energie. Je velmi temperamentní, ostražitý, rychle vzrušivý, pohyblivý a obratný. Rychle a rád se učí. Vůči cizím je značně nedůvěřivý.

Zvláštní nároky: Tento velmi nenáročný a otužilý psík bezpodmínečně vyžaduje zaměstnání a hodně pohybu.

Užití: Všestranný pracovní pes používaný na farmách a pastvinách v Pyrenejích, ovčácký, záchranářský, lavinový, hlídací, výborně se hodí pro agility.

Výskyt: Až do osmdesátých let byl mimo Francii vzácný, dnes se díky výborným povahovým vlastnostem začíná šířit. Odchováván je i u nás, i když stále patří spíše ke vzácným plemenům.

Možná záměna: Se vzácným katalánským ovčákem, který však je větší a robustnější.

pes: cca 10-14 kg, 40-48 cm
fena: cca 10-14 kg, 38-46 cm
Pyrenejský ovčák s hladkou srstí v obličeji je o něco větší.

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková