Pumi

Je mladším příbuzným puliho, vznikl v 18. století křížením tohoto plemene s německým špicem a údajně také blíže neurčeným teriérem a briardem. Trochu paradoxně zůstalo toto mladší z obou příbuzných plemen do dnešních dnů zachováno v původnější formě a je také dosud pracovně používáno.

Popis: Pes menší střední velikosti, čtvercového formátu. Hlava je úměrná tělu, s protáhlým čenichem. Nápadné vysoko nasazené vzpřímené uši, na konci se sklánějící dopředu. Ocas vysoko nasazený, tvořící oblouk stočený nad zádí. Srst je středně dlouhá ( 4-7 cm), zvlněná, kudrnatá,. tvořící chomáče, nesmí být zplstnatělá. Zbarvení: různé odstíny šedé, černé, žluté, krémové, červené, také bílé.

Charakteristika: Charakterem se blíží více teriérům než ovčákům. V poměrně malém těle se skrývá obrovské množství energie, je stále v pohybu. Často a s chutí štěká, bleskově reaguje na sebemenší podněty, a proto je vynikajícím hlídačem, kterému nic neujde. Pánovi je oddán, ale k cizím se staví nedůvěřivě. Nechybí mu přirozená ostrost ani lovecký pud.

Zvláštní nároky: I když je malý, hodí se díky své štěkavosti a temperamentu do domů se zahradou. Jinak je to otužilý a zdravý pes, který na svého majitele neklade velké nároky. Potřebuje jen důslednou výchovu a vhodné zaměstnání.

Užití: Dodnes používaný jako ovčácký, v minulosti i jako honácký pes. Je výborným hlídačem a velké úspěchy sklízí díky své obratnosti, rychlosti a nesporné inteligenci na soutěžích agility apod.

Výskyt: Celosvětově vzácné plemeno. U nás se s ním setkáme jen ojediněle.

Možná záměna: S dalším maďarským plemenem, mudim, který však má na rozdíl od pumiho neosrstěnou čenichovou partii.

pes: cca 10-15 kg, 41-47 cm
fena: cca 8-13 kg, 38-44 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková