Pudl velký

21. září 2010

Vznikl z tzv. vodních psů, užívaných k lovu vodního ptactva, kteří byli příležitostně využíváni i při pasení ovcí. Pocházejí ze psů typu barbetů, z nichž si zachovali mnoho charakteristických rysů, od nich se začali oddělovat až ve druhé polovině 18. století. Tehdy se pudl stává společenským psem. K rozrůzňování do jednotlivých velikostních typů dochází až ve 20. století. První standard vychází roku 1880.

Popis: Velmi elegantní, harmonicky stavěný pes středních proporcí s kadeřavou srstí. Hlava ušlechtilá, rovných linií, s výrazným rovným čenichem, dlouhým přibližně stejně jako mozkovna, málo zřetelným stopem a mírně klenutou mozkovnou. Oči mandlového tvaru, lehce zešikmené, ohnivé. Uši zavěšené, dlouhé, přiléhající k lícím, porostlé dlouhou zvlněnou srstí. Krk středně dlouhý, mírně klenutý, bez laloku. Tělo dokonale vyvážené, s hrudníkem dosahujícím k loktům, krátkým rovným hřbetem, vtaženým břichem a zaoblenou zádí. Končetiny rovné, rovnoběžné, dobře osvalené. Ocas nasazený dosti vysoko, v úrovni beder. Může být ponechán přirozeně nebo kupírován na třetinu nebo polovinu délky (v zemích, kde není zakázáno kupírování ocasů). Srst kadeřavá (řidčeji šňůrovitá), bohatá, jemná a hustá, upravuje se střihem. Zbarvení jednobarevné černé, bílé, hnědé, stříbrné (stříbřitě šedé), oranžovoplavé (aprikot), červenoplavé. Existují i různobarevní pudlové (černobílí, black and tan aj.), tato zbarvení však FCI nepřipouští.

Charakteristika: Čilý, přiměřeně temperamentní, rychlý, obratný a mrštný pes, pohybující se s mimořádnou elegancí. Vyniká inteligencí a příslovečnou učenlivostí, jeho výchova je snadná a výcvik postupuje rychle kupředu.

Zvláštní nároky: Srst, zvláště u výstavních jedinců, vyžaduje značnou péči. Stříhá se do mnoha obměn základních střihů, jimiž jsou střih klasický (lví), moderní a anglický. Je nutno ji pravidelně pročesávat a po každé vycházce do přírody zbavovat nečistot.

Užití: Univerzální společenský pes pro všechny věkové kategorie. Vhodný i pro "psí" sporty.

Výskyt: Celosvětově trvale patří k nejoblíbenějším plemenům, velmi oblíbený je i u nás. Jen velký pudl je vzácnější.

Možná záměna: Velký hnědý s irským vodním španělem, který má rovněž dlouhý ocas a mastnou, kudrnatější kratší srst.

velký (královský): do 30 kg, 45-60 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková