Příběh a proměna Maiselovy synagogy v Praze

11. leden 2015

Maiselova synagoga v Praze, jedna z dominant někdejšího pražského Židovského Města, je od loňského jara uzavřena. Důvod je prostý: Židovské muzeum v Praze, do jehož prohlídkového okruhu synagoga patří, zde provádí záchranné stavební práce a současně připravuje novou stálou expozici.

Maiselova synagoga je první z nových expozic, které se v příštích letech otevřou veřejnosti v rámci postupné proměny Židovského muzea v Praze. Jejím cílem je zvýraznit jeho charakter jako moderní instituce pečující o židovskou kulturu, vzdělanost, historii i současnost.

Příběh Maiselovy synagogy se začal psát na sklonku 16. století. Tehdy úspěšný obchodník a primas pražské židovské obce Mordechaj Maisel zakoupil pozemek na jižním okraji židovského ghetta a od císaře Rudolfa II. získal privilegium ke stavbě synagogy.

Maiselova synagoga v Praze

„Mordechaj Maisel je […] hlava štědrých a otec chudých, který vyhledává dobro pro svůj lid […],“ napsal o mecenáši jeho současník, historik David Gans. „[…] projevil štědrost a vystavěl velkou synagogu, skvělou a ozdobnou, které se krásou nevyrovná žádná synagoga ve všech zemích diaspory.“

Synagoga v renesančním stylu byla zasvěcena roku 1592, pouhý rok od zahájení prací. Na dalších sto let se pak stala největší a nejvýstavnější stavbou pražského Židovského Města. Budova později dvakrát vyhořela a během své existence byla několikrát upravována. Její dnešní podoba pochází z přelomu 19. a 20. století, kdy byla během asanace Židovského Města přestavěna v novogotickém slohu.

Za druhé světové války se Maiselova synagoga stala skladištěm zabraného židovského majetku. Roku 1955 byla předána do správy Státního židovského muzea, které ji užívalo jako depozitář, než zde byla po deseti letech otevřena expozice synagogálního stříbra.

Poslední částečná rekonstrukce objektu, již za svobodných poměrů, proběhla v první polovině 90. let v souvislosti s přípravou stálé expozice o dějinách Židů v českých zemích od počátků osídlení do konce 18. století.

Po novogotické přestavbě z původní renesanční Maiselovy synagogy zbyl jen trojlodní půdorys hlavní lodi

Současné rekonstrukci synagogy předcházela dvouletá projektová příprava. Nejde totiž jen o sanaci stavební památky a zrestaurování její novogotické podoby, očištěné od novodobých dostaveb. Moderní výstavní expozice si žádá i vybudování nového technologického a návštěvnického zázemí a bezbariérového přístupu.

Dokončení prací je plánováno na květen 2015. Poté bude v synagoze otevřena expozice nově představující nejstarší dějiny Židů v českých zemích až do počátku emancipace. Návštěvníci se v osmi tematických okruzích seznámí s nejvýznamnějšími fenomény, charakteristickými pro židovský život u nás ve středověku a raném novověku. Nahlédnou do vnitřního života židovských obcí a jejich vztahu s většinovou společností.

Exponáty především ze sbírek Židovského muzea doplní audiovizuální a interaktivní prvky včetně projekce průletu pražským Židovským Městem, jak ho zachycuje slavný Langweilův model.

Hlavní loď Maiselovy synagogy bude večer využita i jako auditorium pro kulturní programy komorního rázu – koncerty, četbu, divadlo jednoho herce. Ambicí tohoto nového kulturního prostoru bude přivést především českého diváka.

autor: Kateřina Honskusová
Spustit audio