Zprávy z židovského světa

1. listopad 2015

Jeruzalémský institut, zabývající se trendy ve vývoji židovských komunit ve světě, informoval, že světová židovská populace dosáhla 14 200 000 osob, čímž se její počet dále přiblížil předválečným údajům: celosvětová židovská populace činila před druhou světovou válkou 16 600 000 osob. Nejvíce Židů mimo Izrael a Spojené státy s jejich společnými 11 800 000 osobami, pobývá ve Francii, Kanadě, Latinské Americe, Británii, Rusku, Německu, Austrálii a Jihoafrické republice.

Younnes Ouaali, představitel holandské sekce muslimské světové podpůrné organizace World Wide Relief, vyzval na Facebooku k napadání izraelských turistů. Tato organizace na mapě světa s vyznačením svých aktivit uvádí na místě Izraele jen Palestina.

Americké ministerstvo zahraničí publikovalo minulý měsíc zprávu o náboženské svobodě za rok 2014. Ta mimo jiné konstatuje, že „antisemitismus je na celém světě nadále závažným problémem“. Zpráva, která vyšla již posedmnácté, mimo jiné zaznamenává podstatný nárůst antisemitských incidentů ve Francii.

Nejvyšší soud Argentiny vydal mezinárodní zatykač na Husseina Mohamada Ibrahima Suleimana, člena teroristické, Íránem podporované organizace Hizballáh. Suleiman zatčený v roce 2001 v Jordánsku přiznal, že v roce 1992 dopravil do Buenos Aires z Brazílie výbušniny, které byly užity při teroristickém útoku proti izraelskému velvyslanectví. Ten usmrtil 22 osob a dalších 200 zranil.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu