Pražský krysařík

21. září 2010

Velmi malí pinčové - "ratlíčci" se na území Čech prý vyskytovali už v dobách Rudolfa II (přelom 16. a 17. století), později se rozšířil i mezi měšťany, v 19. století býval oblíbeným salonním psíkem. Později téměř vyhynul. Dnešní pražský krysařík je výsledkem chovatelské rekonstrukce moderních českých chovatelů, zvláště Jana Findejse. První výzva k ní byla v tisku otištěna už koncem 60. let 20. století, proběhla pak převážně v 80. letech 20. století.

Popis: Malý hladkosrstý pes téměř kvadratické tělesné stavby. Hlava hruškovitého tvaru, se zakulacenou lebeční partií, výrazným stopem a zužujícím se čenichem, jenž tvoří třetinu délky hlavy. Oči kulaté, co nejtmavší, vystouplé, navzájem dosti vzdálené. Uši ve tvaru písmene V, na konci zaoblené, vysoko nasazené, nejlépe vztyčené, případně též poloklopené, což je méně žádoucí. Vychýlené mírně do stran. Krk suchý, ušlechtile klenutý, bez laloku. Končetiny kolmé, rovné, jemné, ale dobře osvalené, s kočičími tlapkami. Pohyb pružný, lehký a hbitý. Trup s mírně širokým hrudníkem, dosahujícím alespoň k lokti, krátkým, rovným a pevným hřbetem a vtaženým břichem. Ocas nasazený v rovině hřbetu, kupírovaný nebo nekupírovaný, dosahuje nejvýše k hleznům. U kořene silný, ke špičce se zužuje, rovný nebo od poloviny mírně ohnutý směrem vzhůru. Při pohybu je nesený výše, stočený až v polokruhu nad hřbetem. Srst: krátká, lesklá, bez holých míst, případně polodlouhá s praporci delšími než srst těla na uších, končetinách, ocase, mírně otevřená na hrudi. Zbarvení černé se znaky, hnědé se znaky a další zesvětlené varianty sestupnou řadou až k žluté recesivně založené barvě včetně merle zbarvení těchto variant a červené.

Charakteristika: Velmi čilý a hbitý psík bleskových reakcí a značného temperamentu. Nedůvěřivý k cizím, oddaný své rodině. Inteligentní, čistotný, přizpůsobivý. Sportovně disponovaný, dobrý skokan, rychlý běžec. Zvláštní nároky: Jako všichni pinčovití psi i krysaříci mají sklon k uštěkanosti. Vzhledem ke své křehkosti nejsou vhodnými společníky pro nejmenší děti. Musí být ubytováni uvnitř.

Užití: Společenský pes, vhodný i do těch nejmenších městských bytů. Dobrý hlídač.

Výskyt: Zájem o něj vzrůstá, dnes už patří k běžně chovaným společenským psům. Chov se rozvíjí i v cizině (Švédsko, Německo, USA).

Možná záměna: S malým hladkosrstým pinčem, který je větší (minimálně o 2 cm), robustnější a nemá zakulacenou, nýbrž plochou lebku.

pes i fena: 2,6 kg, 20-23 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková