Potápka malá

7. říjen 2011
Vědecké zařazení Potápky

Při jarní procházce po hrázi rybníka můžeme zaslechnout nejrůznější zvuky a hlasy ptáků, které vzbudí naši pozornost. Často však bezradně pátráme po jejich původcích, zvlášť když se ozývají z porostů rákosin. Jedním z nejnápadnějších zvuků je hlasitý křik skládající se z kratičkých vysokých slabik, kterému v zápětí svým křikem odpovídá druhý pták. Jsou to hlasové projevy tokajícího páru potápky malé.

Pokud by se nám podařilo oba ptáky zpozorovat, nejvíce nás asi překvapí, jak může tak malinký pták velikosti sotva odrostlého káčete vydávat tak ostrý a silný křik.

Potápka malá má krátké a zavalité tělíčko a na rozdíl od ostatních potápek nemá na hlavě žádná výrazně zbarvená peříčka nebo ouška. V jednotvárném hnědém šatu jen trochu výrazněji vynikají kaštanově hnědé tváře a přední část krku. K životu i hnízdění jí často stačí jen malý rybníček, jen když má dostatečně čistou vodu a je zarostlý vegetací, zvláště splývavými bylinami jako je lakušník, stolístek nebo douška.

Potravu, především vodní hmyz a jeho larvy, drobné korýše a pulce loví pod vodou. Když ji pozorujeme na malém rybníčku, uvědomíme si, jak velmi chytře se dovede chovat. Potopí se před námi, po chvíli zcela nepozorovaně povystrčí mezi plovoucími listy hlavu, aby se nadechla a opět zmizí pod vodou.

Škoda, že v posledních letech tato potápka, stejně jako celá řada dalších vodních ptáků, z našich rybníků mizí a jejich hladiny v době hnízdění téměř zejí prázdnotou. A tak i s jásavým pokřikem potápky malé se setkáváme stále vzácněji.

Základní údaje

Potápka malá (Tachybaptus ruficollis) je nejmenším druhem potápky v Evropě. Areál rozšíření potápky malé sahá od západní a střední Evropy přes západní Asii a Indii až po Čínu, Japonsko a Novou Guineu. Zahrnuje také většinu Afriky. Hnízdí obvykle v nižších polohách, do 600 m n. m. Ve střední Evropě je převážně tažná. Na území České republiky je zvláště chráněná jako ohrožený druh. Hnízdí tu zhruba 3–6 tisíc párů, velikost zimující populace je odhadována na 1–2 tisíce ptáků.

Video: MOS, Jarmila Kačírková, Adolf Goebel

autor: Pavel Pelz