Portugalský vodní pes / Cao de Aqua Portugues

21. září 2010

Velmi staré plemeno, zřejmě s keltskými kořeny. Pochází z oblasti Algarve v jihozápadním Portugalsku. Již v novověku přišel o práci a nevyhynul jen díky nadšení hrstky chovatelů, kterým se ho podařilo stabilizovat až ve 30. letech 20. století.

Popis: Středně velký pes s typickým střihem, kdy je ostříhaná zadní část těla. Hlava hlubší a proporční, s lebkou, která je delší než čenich, dobře klenutá, s vyznačeným týlním hrbolem i stopem. Čenich dlouhý a postupně se zužující. Oči středně velké, kulaté, hnědé až černé. Uši zavěšené, srdcovitého tvaru, přiléhající, bohatě osrstěné. Kratší klenutý krk bez laloku. Tělo s krátkým hřbetem, širokým a hlubokým hrudníkem a mírně spadající zádí. Končetiny dlouhé a silné, tlapky mají mezi prsty kůži. Ocas prodlužuje linii hřbetu, dlouhý, při vzrušení se stáčí do oblouku. Psu pomáhá při plavání. Srst dvojího typu: zvlněná delší, nebo krátká kudrnatá. Na hlavě tvoří čupřinu Zbarvení: černé, bílé, kaštanově hnědé, černo-bílé, kaštanově bílé.

Charakteristika: Velice svérázné, energické plemeno, které se výborně potápí a plave. Mimořádně inteligentní, snadno cvičitelné a ochotné ke spolupráci. Hravé a pracovité.

Zvláštní nároky: Srst se několikrát do roka upravuje stříháním buď do střihu podobného lvímu, nebo se přistřihuje podle obrysů těla (střih preferovaný v USA). Plemeno ocení možnost pravidelného venkovního koupání a veškeré pohybové aktivity. Potřebuje hodně pohybu a zaměstnání.

Užití: Dříve rybářský pes, výborný plavec, který pomáhal přitahovat sítě, chytat z nich vyklouzlé ryby a přenášet zprávy z lodě na pevninu a zpět. Dnes společník nadaný na kynologické sporty.

Výskyt: Vzácné plemeno. Dovezen už byl i k nám, ojediněle došlo i k odchovům.

Možná záměna: S běžnějším irským vodním španělem, který je větší, kudrnatější a nestříhá se.

pes: 16-25 kg, 50-57 cm (ideálně 54 cm)
fena: 16-22 kg, 43-52 cm (ideálně 46 cm)

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková