Portugalský podengo velký a střední

21. září 2010

Pochází ze severu Portugalska, kde byl po staletí používán k lovu králíků, ale i větších zvířat. Patří k vývojově k nejstarším a nejprimitivnějším plemenům. Je blízkým příbuzným dalších podengů a také faraonského a sicilského chrta. Dodnes se jedná o plemeno neprošlechtěné a velmi variabilní.

Popis: Nepříliš ušlechtilý pes primitivního typu, různé velikost i hmotnosti (3 rázy), dobře vyvážených proporcí, dobré osvalení, silná kostra. Hlava suchá, ve tvaru čtyřbokého jehlanu. Stop téměř není patrný. Oči s živým výrazem, vystupující z očních důlků, medové až oříškové. Uši tenké nasazené středně vysoko a šikmo, nesené vztyčeně, velmi pohyblivé, trojúhelníkového tvaru. Krk silný, svalnatý, bez laloku. Hřbet rovný nebo mírně vyklenutý, záď rovná nebo mírně spáditá. Břicho suché, mírně vtažené. Ocas vysoko nasazený, v klidu svěšený, v pohybu nesený horizontálně nebo mírně zatočený vzhůru. Pohyb rychlý a lehkonohý. Srst krátká nebo delší hrubá, krátkosrstá varieta má hladkou srst, dlouhosrstá varieta má drátovitou srst (podobnou štětinám divočáka). Zbarvení žluté, béžové, černé (vybledlé), případně bílé znaky, nebo bílá jako základní barva se znaky ve výše uvedených barvách.

Charakteristika: Živý, chytrý, sebevědomý a samostatný pes, jen málo vázaný na pána. Nenáročný a odolný, doma klidný. S výrazně vyvinutými loveckými pudy.

Zvláštní nároky: Loveckou náruživost bývá obtížné dostat pod kontrolu. Pokud psa nehodláme lovecky využívat (což by bylo v našich podmínkách stěží možné), můžeme mu poskytnout vyžití např. při terénním dostihu - coursingu.

Užití: Lov kořisti štvaním. Loví především králíky, a to samostatně nebo ve smečce. Dobrý hlídač. Velký ráz byl určen pro lov jelenů. V Portugalsku používán jako lovecký pes a také hlídač. Uplatní se při coursingu.

Výskyt: Mimo svou vlast, kde je zčásti ještě chován mimo oficiální registr, vzácný.

Možná záměna: Prakticky není možná.

portugalský podengo střední: 16-20 kg, 39-55 cm
portugalský podengo velký: cca 30 kg, 55-70 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková