Polský ovčák nížinný / PON

Potomek asijských ovčáckých psů typu tibetského teriéra, kteří se do Evropy dostali v dobách stěhování národů s kočovnými kmeny z Asie. S mnohasethlavými stády ovcí pomáhali středně velcí chundelatí psi lidem po celý středověk, ale skutečné plemeno se z nich začalo formovat poměrně velmi pozdě, až ve dvacátých letech minulého století. Slibné začátky přerušila druhá světová válka, po níž se začínalo prakticky znovu. K oficiálnímu uznání plemen došlo až v roce 1963.

Popis: Středně velký ovčácký pes zavalitého vzhledu. Hustá a dlouhá srst pokrývá celý povrch těla včetně obličeje a končetin. Dříve byl pro plemeno typický velmi krátký ocas či jeho úplná absence, většinou docílená kupírováním. Dne se ocas často ponechává v přirozeném stavu, je poměrně dlouhý a hustě osrstěný. Tělo mírně obdélníkového rámce (9 : 10), se středně velkou hlavou, velikostí úměrnou k tělu. Srst dlouhá, splývavá, může být mírně zvlněn, s bohatou podsadou, pokrývající celé tělo. Zbarvení: Všechny barvy i skvrny. Charakteristika: Ani příliš živý, ani extrémně klidný pes, vyrovnaný a neagresivní. Přátelská, veselá, otevřená povaha. Typická je snadná ovladatelnost a rychlá přizpůsobivost. Je to aktivní, hravý, ale i vytrvalý pes, hodící se na vesnici i do města.

Zvláštní nároky: Jediným problémem u tohoto vcelku nenáročného a bezproblémového psa je srst, která vyžaduje pravidelnou péči - musí se pravidelně pročesávat, aby se zamezilo plstnatění.

Užití: Ovčácký pes, dnes chovaný především jako společník. Ideální průvodce při pěší turistice i cykloturistice, dobrý hlídač.

Výskyt: Méně běžné plemeno, u nás je pravidelně, i když nikoli početně odchováváno.

pes: 45-50 cm
fena: 42-47 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.