Polský chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Místní chrti s asijskými kořeny se sice zvláště ve východním Polsku vyskytovali a byli využíváni prokazatelně již v 16. století, možná i dříve, ale později (do 19. století) zřejmě zcela vyhynuli. Dnešní podoba polského chrta je proto výsledkem rekonstrukce, k níž byli použiti pravděpodobně barzojové, zbytky ukrajinských chrtů, grejhoundů a možná i deerhoundů. Cílem bylo znovu vytvořit chrta ideálně přizpůsobeného místním chladnějším podmínkám. K mezinárodnímu uznání ze strany FCI došlo až v roce 1989.

Popis: Největší krátkosrstý chrt, ve srovnání s jinými silnější a mohutnější. Nemá tak jemné tvary jako ostatní chrti, nesmí však být těžkopádný. Téměř čtvercového tělesného formátu. Hlava silná, suchá a dlouhá. Stop málo vyjádřený, spíše tupá čenichová partie. Ucho může být složené dozadu, překlopené do stran (stříškovité) nebo polovztyčené, při vzrušení i vzpřímené. Krk dlouhý, svalnatý, oválného průřezu. Hrudník velmi prostorný a hluboký. Břicho vtažené, končetiny dlouhé, suché, dobře osvalené, postavené nepříliš daleko od sebe. Pohyb plynulý a energický. Srst poměrně tvrdá, ne však drátovitá, na trupu dorůstá různé délky. Barva jakákoliv.

Charakteristika: Velmi důstojný a inteligentní pes, sebejistý a zdrženlivý. Má být odvážný, silný, razantní, přitom však dobře ovladatelný. Ke svým lidem přátelský, milý a oddaný, k cizím se ale chová nedůvěřivě. Při pronásledování je rychlý, velmi šikovný a vytrvalý. Odolný vůči nepřízni počasí.

Zvláštní nároky: Potřebuje pravidelné dlouhé vycházky a pokud možno i volný pohyb - nejbezpečnější na coursingové dráze. Jako všichni chrti má sklon pronásledovat pohybující se předměty, takže majitel by před ním vždy měl být v předstihu. Vzhledem ke své velikosti se nehodí do malých bytů, vhodnější je do domů s velkou oplocenou zahradou.

Užití: Původně ke štvanicím na různá zvířata, drobnou zvěř, ale i vlky. Dnes společenský a sportovní pes na dostihy, zvláště terénní (coursing).

Výskyt: Na polských výstavách se s ním setkáváme poměrně často, jinde jen vzácně. Odchován už byl i u nás.

Možná záměna: S grejhaundem, je však oproti němu vyšší, silnější a mohutnější, působí méně ušlechtile. Má také tvrdší a delší srst.

pes: 70-80 cm
fena: 68-75 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková