Pointr

21. září 2010
Kategorie Ohaři

Jediný hladkosrstý ohař pocházející z Anglie. I on však navazuje na kontinentální ohaře, zvláště španělské. Ti byli v Anglii později údajně kříženi s foxhaundy, francouzskými honiči a snad i s chrty, konkrétně grejhaundy, od nichž získali lehčí tělesnou stavbu při zachování dobrých loveckých vlastností.

Popis: Velmi elegantní, harmonicky stavěný hladkosrstý ohař spojující v sobě sílu a pružnost. Hlava se středně velkou mozkovnou a stejně dlouhým čenichem, s výrazným stopem a prohnutým nosním hřbetem. Oči středně velké, hnědé, ani vystupující, ani zapadlé. Uši vysoko nasazené, zavěšené, přiléhající k hlavě. Krk dlouhý, svalnatý, mírně klenutý, bez laloku. Tělo s hlubokým hrudníkem, sahajícím po lokty. Končetiny rovné, pevné, zvláště pánevní mohutně osvalené, s oválnými tlapami. Ocas středně dlouhý, postupně se zužující, nesený v horizontální rovině, při pohybu se pohybuje ze strany na stranu. Pohyb prostorný. Srst krátká, hladká, tvrdá a lesklá. Zbarvení většinou citrónové s bílou, oranžové s bílou, játrové s bílou, černé s bílou, také jednobarevné či tříbarevné.

Charakteristika: Ušlechtilý, inteligentní a jemný pes, poddajný a snadno cvičitelný. Uchoval si vynikající lovecké vlastnosti: při práci je rychlý, neúnavný, vyniká skvělým čichem a dokonalým stylem s pevným vystavováním. Silný, odolný a rychlý.

Zvláštní nároky: Vyžaduje hodně pohybu a citlivý přístup. Hodí se především do rukou aktivních myslivců, protože má velmi výrazně vyvinuté lovecké instinkty. Náročný na pohyb.

Užití: Lovecký pes proslulý elegantním způsobem práce a vzorovým vystavováním. Vytrvalý i při horkém počasí, méně ochotný aportovat ze studené vody. Výrazně sportovně založení lidé si ho mohou pořídit i jako společníka.

Výskyt: Mezi našimi myslivci stále oblíbený, i když zdaleka ne tak hojně chovaný jako německý krátkosrstý ohař.

Možná záměna: Od ostatních hladkosrstých ohařů se liší především typickou hlavou se "zdviženým nosem", jakož i dlouhým přirozeným ocasem.

pes: cca 20-30 kg, 63-69 cm
fena: cca 20-30 kg, 61-66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková