Peruánský naháč / Perro sin pelo del Perú

21. září 2010

Nejasný původ, existuje mnoho hypotéz (čínský původ, africký původ). Nejpravděpodobnější se zdá vznik v důsledku mutace nezávisle na naháčích v jiných částech světa. Pes bez srsti se v Peru objevil někdy v archeologickém období před vznikem incké říše, tedy zhruba v době 300 let před naším letopočtem až 1400 našeho letopočtu.

Popis: Štíhlý a elegantní pes bez srsti čtvercového formátu. Hlava kuželovitého tvaru, s málo zřetelným stopem. Absence jednoho nebo všech premolárů a molárů je přípustná, protože chudozubost se geneticky pojí s lysostí. Oči středně velké, mandlové, barva v souladu s barvou kůže. Uši středně velké, u základny široké, při pozornosti vzpřímené, trojúhelníkového tvaru, směřují šikmo do stran. Hřbet rovný, záď mírně klenutá, prostorný hrudník dosahuje až k loktům. Ocas nízko nasazený, směrem ke špičce se zužuje. Kůže na celém povrchu těla hladká a pružná. Srst není, přípustné jsou jen stopy srsti na temeni, koncích končetin a na ocase, případně několik řídkých vlasů na hřbetě. Zbarvení od černé u černých psů, přes břidlicově černou, sloní čerň, modročernou, všechny odstíny šedé, tmavě hnědou až po světle plavou. Všechny tyto barvy mohou být jednobarevné nebo se mohou vyskytovat s růžově zbarveným skvrnami na těle.

Charakteristika: Působí ušlechtilým dojmem. Bystrý, živý a pohyblivý pes, veselý a inteligentní, k cizím velmi nedůvěřivý.

Zvláštní nároky: Málo odolný vůči mrazu (musí nosit dečku) i slunci (může se spálit). Vhodný výhradně pro držení v bytě. Má rád teplo.

Užití: Společenský pes, dobrý hlídač.

Výskyt: Není běžný, ale u nás je pravidelně odchovávaný a na výstavách nijak vzácný.

Možná záměna: S čínským chocholatým psem, který je menší a má výraznou chocholku. S mexickým naháčem, jenž bývá mohutnější a masivnější.

malý: 4-8 kg, 25-40 cm
střední: 8-12 kg, 40-50 cm
velký: 12-23 kg, 50-65 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková