Pekingský palácový psík / Pekinéz

21. září 2010

Starobylý původ. Jeho předkové, tzv. lví psi, byli na dvorech čínských císařů chováni už v 6. století našeho letopočtu. Jejich držení bylo vyhrazeno pouze členům panovnického rodu, omezovalo se na areál Zakázaného města a bylo podřízeno velmi přísným regulím. Do Evropy se první pekinézové dostali až po vpádu britských vojáků do Pekingu v roce 1860. Tam okamžitě vzbudili pozornost a britští chovatelé je postupně přetvořili do dnešní vysoce prošlechtěné podoby.

Popis: Malý, ale statný, bohatě osrstěný pes obdélníkového tělesného rámce. Hlava velká, široká, s plochým profilem tvořeným krátkým a širokým nosem, posazeným mezi oči. Zvrásnění má vybíhat od lící po kořen nosu do široce otevřeného "v". Nemělo by nepříznivě ovlivňovat nebo zakrývat oči nebo nos. Oči velké, tmavé, kulaté, tmavé a jiskrné. Uši tvaru srdce, nasazené v linii mozkovny, přiléhající k lícím, bohatě osrstěné. Krk krátký a silný. Končetiny - hrudní krátké a silné, pánevní slabší, ale pevné, s velkými plochými tlapkami. Absolutní zdraví v této oblasti je nezbytné. Pohyb pomalý a valivý, ne však kolébavý. Ocas vysoko nasazený, nesený přetočený přes záď. Srst dlouhá, rovná, s bohatým límcem. Zbarvení: všechny barvy a znaky kromě játrové a albinismu. Strakoši by měli mít barvy rozložené rovnoměrně.

Charakteristika: Hrdý a sebevědomý pes klidného vystupování, který si od cizích vždy udržuje odstup. Neví, co je strach. I když není útočný, nenechá si od nikoho nic líbit. V kruhu rodinném mazlivý a bezmezně oddaný.

Zvláštní nároky: Bohatá srst vyžaduje každodenní kartáčování a pročesávání. Špatně snáší vysoké teploty. Stačí mu kratší procházky. Vyžaduje citlivý přístup prostý drilu. Extrémní typy, u nichž se vyskytovaly problémy s pohybem a s dechem, dnes standard považuje za nežádoucí a i zájemce by se jim měli snažit vyhnout.

Užití: Společenský pes vhodný do bytu. Dobrý hlídač.

Výskyt: Dříve u nás velmi oblíbený společenský pes, v současnosti jeho obliba výrazně poklesla.

Možná záměna: S tibetským španělem, jenž má méně srsti, delší nos i končetiny a je výrazně pohyblivější a živější.

pes i fena: do 5 kg, cca 20-25 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.