Novofundlandský pes

Formoval se coby pomocník rybářů na kanadském ostrově New Foundland, zřejmě na základě psů dovezených Vikingy po roce 1100, kteří se mísili se psy rybářů dovezenými z Evropy. Byl tehdy mnohem menší a lehčí, měl hrubou nebo vlnitou srst. Do moderní podoby byl, tak jako mnoho jiných plemen, vyšlechtěn ve Velké Británii.

Popis: Velký a mohutný pes obdélníkového formátu, se silným, osvaleným tělem. Masivní široká hlava s kratší čtvercovou čenichovou partií. Malé oči uložené daleko od sebe. Uši malé, přiléhající k hlavě. Trup s velmi hlubokým hrudníkem, širokým a rovným hřbetem. Končetiny rovné, dobře osvalené. Ocas dosahuje k hleznům, na konci mírně zatočený, při pozornosti se zvedá. Srst dlouhá, s hustou podsadou, velmi odolná vůči nepřízni počasí, nepropouštějící vodu. V obličejové partii a na předních stranách končetin kratší. Barva černá, černobílá nebo hnědá.

Charakteristika: Klidný a mírný pes, vyhlášený svou přátelskou povahou a láskou k lidem a shovívavost zvláště k dětem. Bezproblémový ve vztahu ke zvířatům. V případě ohrožení se však i on dovede důrazně bránit.

Zvláštní nároky: Miluje vodu, rád plave. Vyžaduje pravidelné kartáčování, jinak srst plstnatí. Hodí se k celoročnímu držení venku.

Užití: Původně rybářský pes, záchranář a vodní pes, užívaný také pro tahání těžkých nákladů. Dnes užívaný coby záchranář, schopný i běžného služebního výcviku. Dobrý rodinný pes, hlídač, společník.

Výskyt: Tradiční, i u nás dlouho chované plemeno. Poměrně běžný.

Možná záměna: Nepravděpodobná.

pes: 68 kg, 71 cm
fena: 54 kg, 66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková