Nova Scotia Duck Tolling retrívr

21. září 2010

Psi podobného typu se na území Nového Skotska (poloostrov vybíhající z Kanady do Atlantiku) vyskytovali už v 17. století, k soustavnějšímu cílenému šlechtění docházelo až od konce 19. století. Na utváření plemene se kromě různých retrívrů zřejmě podíleli i kokršpaněl a irský setr. Ovlivnily ho také místní indiánští a farmářští psi. Kanadským Kennel klubem byl zaregistrován v roce 1945, k oficiálnímu uznání ze strany FCI došlo až v roce 1981.

Popis: Středně velký, silný, kompaktní, vyvážený, dobře osvalený pes; je středních až těžkých kostí, velmi obratný a čilý. Hlava jasně řezaná, klínovitá. Oči široko od sebe, mandlové, středně, jantarové až hnědé barvy, s pozorným výrazem. Uši trojúhelníkové, střední velikosti, vysoko a vzadu nasazené. Krk mohutně osvalený a dobře nasazený, střední délky, bez jakýchkoliv známek volné kůže na hrdle. Hluboký hrudník, krátký rovný hřbet. Ocas bohatě osrstěný, může být nesen i nad úrovní hřbetu, ne však přes něj položený. Pohyb prostorný, silný, pružný. Srst odpuzující vodu, dvojitá, středně dlouhá, s hustou a měkčí podsadou. Může být mírně zvlněná na zádi, jinak rovná. Zbarvení červené nebo oranžové a obvykle nejméně s jedním z následujících bílých znaků: špička ocasu, tlapy, hruď a lysina.

Charakteristika: Nejmenší a vzhledem málo typický retrívr má však většinu dobrých charakterových vlastností svých příbuzných: Je vstřícný, přátelský, ochotně se učí a rád spolupracuje s člověkem. K cizím se však většinou chová rezervovaně. Je nadprůměrně aktivní, horlivý, rychle vzrušivý, v mládí až zbrklý. Také obratný, šikovný a rychlý. Působí neúnavně. Po celý život si zachovává hravost.

Zvláštní nároky: Je posedlý aportováním, je vhodné se s ním věnovat tzv. working testům retrívrů. Potřebuje být zaměstnán, nikoli nutně při lovu. Rád plave.

Užití: Specialista na lov kachen zvláštním způsobem, kdy svým neobvyklým chováním a máváním bílou špičkou ocasu prý lákal ptáky lovcům do rány. Dobře aportuje. Využitelný v mnoha oblastech kynologického sportu, např. při flyballu, frisbee atd.

Výskyt: Mimo USA a Kanadu spíše vzácný. U nás už má svůj malý okruh příznivců.

Možná záměna: Díky typické barvě nezaměnitelný, oproti ostatním retrívrům je výrazně menší.

pes: 48-51 cm
fena: 45-48 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková