Norfolský teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Pochází z okolí města Norwich ležícího v hrabství Norfolk ve východní Anglii. Vznikl v průběhu 19. století z různých teriérských plemen, z nichž byli vybíráni a spojováni jedinci co nejmenší, krátkonozí a červenavě zbarvení, kteří měli uši buď vztyčené (dnešní norvičský teriér), nebo klopené (dnes norfolský teriér). K oddělení těchto dvou typů do samostatných plemen došlo až v šedesátých letech minulého století.

Popis: Malý nízkonohý hrubosrstý teriér pevné konstituce. Hlava mezi ušima široká, s klínovitým čenichem, který je kratší než mozkovna. Oči malé, oválné, tmavé, bystrého výrazu. Uši střední velikosti, vzpřímené. Krk silný, přiměřeně dlouhý. Tělo kompaktní, s krátkým rovným hřbetem, hlubokým hrudníkem a krátkými bedry. Končetiny krátké, silné a rovné, s kočičími tlapkami. Ocas postupně se zužující, co nejrovnější, nesený vzhůru, někde se ještě kupíruje. Srst tvrdá, drátovitá, přiléhající. Zbarvení: červené, pšeničné, černo-tříslové (black and tan) a grizzly.

Charakteristika: Méně nervní než většina ostatních teriérů. I když je přirozeně ostrý, nevyhledává šarvátky. Vyniká milou, přátelskou a člověku oddanou povahou a lze s ním snadno vyjít. Přitažlivý kontrast roztomilosti a neohroženosti.

Zvláštní nároky: Na držení a na péči poměrně nenáročný pes. Srst je zapotřebí několikrát za rok otrimovat, úprava však není příliš složitá.

Užití: Kdysi užíván k chytání krys, dnes velmi milý průvodce a pes rodinný.

Výskyt: Spíše vzácný, v poslední době však je i u nás pravidelně rozmnožován.

Možná záměna: S norvičským teriérem, jenž se odlišuje vztyčenýma ušima.

pes i fena: cca 5 kg, 25-26 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.